Hensyn til moselig vejer tungt: Derfor er museer først med i genåbningens fase 3 4.96/5 (24)

Statsministeren afslører, at Tollundmanden og andre moselig er i COVID-19 højrisikogruppen. Det forhindrer en hurtig genåbning af museerne, og myndighederne vil derfor evakuere.

Mysteriet om, hvorfor danske museer ikke må åbne i fase to af genåbningen af Danmark, er nu løst. Statsminister Mette Frederiksen (S) afslører eksklusivt over for Satyren, at det skyldes Tollundmanden, Grauballemanden og andre moselig i museernes udstillinger.

– Der er tale om ældre mennesker. De er meget sårbare og i højrisikogruppen for at blive alvorligt syge og dø af COVID-19, siger Mette Frederiksen og uddyber:

– Når man som Tollundmanden er mere end 2300 år gammel, så er man meget skrøbelig, og jeg vil ikke spille hasard med svage ældre medborgeres liv. Derfor får museerne først lov til at åbne i en senere fase, når smittetrykket er faldet, og de mest sårbare er evakueret.

Blandt danske museumsfolk hersker dyb forundring over Statsministerens ønsker om særlige hensyn til Tollundmandens og de andre moseligs helbred.

Tollundmanden bag glas

Konservator Walter Hoymoes fra Museum Silkeborg, hvor Tollundmanden er udstillet, kalder det for en vanvittig skrivebordsbeslutning.

– Statsministeren viser komplet mangel på indsigt i museumsudstillinger. Tollundmanden befinder sig totalt isoleret i sin egen montre bag brudsikkert glas alle døgnets 24 timer. Coronavirus kan under ingen omstændigheder trænge ind og smitte ham, siger Walter Hoymoes med utydelig Dart Vader-stemme gennem sit åndedrætsværn.

Iført heldragt viser han Tollundmandens montre, hvor der er placeret seks dispensere med håndsprit ovenpå. Gule streger på gulvet markerer en to meter sikkerhedszone omkring montren.

– Ingen virus kommer i nærheden af Tollundmanden. Når vi en gang imellem åbner for at støvsuge montren indvendigt, spritter vi det hele så grundigt af, at Tollundmanden konstant er pattestiv, og skulle han være smittet med COVID-19, så kommer der heller ingen viruspartikler levende ud fra sprittågerne derinde, siger Walter Hoymoes.

Han forlanger derfor, at museet må genåbne med det samme, og henviser til Statens Serum Instituts risikovurdering, hvor museer kategoriseres som havende lav smitterisiko.

Myndigheder evakuerer

Det afviser faglig direktør i Statens Serum Institut Kåre Mølbak i en mail til Satyren. Museer er ikke sikre. Han har revurderet hele risikovurderingen, efter det kom frem, at mennesker udstilles under uforsvarlige og ukontrollable forhold.

Derfor har Kåre Mølbak rådet Statsministeren til ikke at genåbne museerne, før samtlige moselig og andre humane udstillingsobjekter er evakueret og isoleret på danske sygehuse.

Evakueringen skal ifølge planen være gennemført inden 8. juni, men den forsinkes af, at myndighederne har svært ved at skelne mellem moselig og museumsfolk.

Foto: Wikimedia.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Hensyn til moselig vejer tungt: Derfor er museer først med i genåbningens fase 3"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*