Ældresagen forlanger forbud: Eventyret om Hans og Grethe er aldersdiskrimination 4.6/5 (15)

Ensom pensionist hænges ud som menneskeædende heks i folkeeventyret om Hans og Grethe. Ældresagen kalder det for grov aldersdiskrimination og vil forbyde eventyret.

– De skal skamme sig, skal de. Sådan at hænge en ensom fattig pensionist ud som en ondskabsfuld gammel heks med hang til at ovnstege små børn.

Ordene kommer fra underdirektør i Ældresagen Gurli Gammelfahr. De er møntet på brødrene Jacob og Wilhelm Grimm, de to tyske eventyrdigtere og deres eventyr om Hans og Grethe.

I eventyret ender de fattige søskende Hans og Grethe hos en gammel heks, der fanger dem og spærrer dem inde for at æde dem.

Ageism af værste skuffe

– Det er rendyrket aldersdiskrimination og fullblown ageism at fremstille en ældre medborger på den måde. Man bør i stedet bør spørge sig selv og Sundheds- og Ældreministeren, hvorfor en folkepensionist ikke har råd til at spise sig mæt, men tvinges til at æde små lækre, møre og velsmagende børn, siger Gurli Gammelfahr og kommer selv med svaret:

– Selv om jeg ikke kan udelukke kvaliteten af den kommunale madordning, så skyldes det den alt for lave folkepension.

Hun tilføjer, at eventyret også giver et helt igennem urealistisk billede af en tilværelse som pensionist. Ingen pensionist i dagens Danmark har råd til at bo i et hus bygget af honningkage med sukkerglas i vinduerne og pandekager på taget.

Voldsomt forældresvigt

Desuden påpeger Gurli Gammelfahr forældrenes totale svigt.

– Hvad tænker de dog på, når de efterlader børnene i en mørk skov overladt til deres egen skæbne fremfor at kontakte de sociale myndigheder og lade dem tage sig af de to udsatte søskende, siger en rystet Gurli Gammelfahr.

Hun slår fast, at tidlig indgriben fra myndighedernes side havde reddet menneskeliv. Det havde forhindret de to børn i på afstumpet og bestialsk vis at skubbe den gamle dame ind i en tændt bageovn, så hun lider en frygtelig død.

Men i stedet griber curlingforældrene til scapegoating og lader en gammel dame tage hele skraldet for deres svigt, påpeger Gurli Gammelfahr.

Af den årsag ønsker Ældresagen Brødrene Grimms eventyr fjernet fra biblioteker og boghandler.

Brødrene Grimm stiller sig uforstående over for såvel kritik som forbud.

– Det var godt nok hurtigt hun følte sig krænket. Det er jo bare et eventyr, og vi har vores ytringsfrihed, siger Jacob Grimm.

– Vil hun så også forbyde Den Lille Rødhætte, fordi vil lader ulven æde en lille piges bedstemor, lyder det fra Wilhelm Grimm.

Illustration: Arthur Rackham.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Ældresagen forlanger forbud: Eventyret om Hans og Grethe er aldersdiskrimination"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*