Stor sensation! Arkæologer finder Danmarks ældste Kählervase 4.73/5 (15)

Danmarks ældste Kählervase stammer fra stenalderen. Den blev for nylig fundet i stendysse på Sjælland.

Den danske muld er stadig fuld af arkæologiske overraskelser. Senest er arkæologer på Museum Midtsjælland faldet på halen i begejstring over, hvad de mener er Danmarks ældste Kähler Jubilæumsvase

Chefarkæolog René Urne vil ikke fortælle præcis, hvor vasen er fundet, men han vil gerne dele sin begejstring over fundet.

– Det er simpelthen et vildt og enestående fund, som fortæller os, at Kählervaser har været en del af smagfuld dansk design og indretning i mere end 5500 år, siger René Urne.

Der står sgu en Kähler Jubilæumsvase

Han oplyser, at den lille vase er knap 20 centimeter høj. Den blev fundet under en udgravning af en stendysse på Midtsjælland. Han forklarer, at Kählervasen meget ligner alle andre lerpotter fra den tid bortset fra nogle lyse brede bånd, som er malet parallelt på tværs af vasen med en farve, der er lavet af opløste menneskeknogler.

 – Da vi så vasen dukke frem af jorden, blev vi alle slået af forbløffelse og stod stille i flere sekunder, indtil en kollega brød tavsheden og stammede sagde, at der står sgu en Kähler Jubilæumsvase, fortæller en stolt chefarkæolog.

Vasen er forsynet med nogle inskriptioner i bunden, som Den Kongelige Statsgrafolog tolker som Kählersværkstedets initialer. Arkæologerne er derfor helt sikre på, at det er en ægte Kähler.

Den lille krukke er efterfølgende blevet undersøgt nøje. Det viser sig, at den aldrig har indeholdt noget som helst modsat den tids lerkar, der altid indeholder rester af sveden grød, brændt fiskesuppe og det, der er værre.

– Den har været en ren prydgenstand. Den har været højt skattet i stenalderens bondesamfund. Allerede dengang var den en sjældenhed, da den helt sikkert er produceret i en limited edition, siger Réne Urne.

Templer for Kählervaser

Det forklarer, hvorfor Jubilæumsvasen stod på en meget fremtrædende plads bagerst i dyssens kammer. Réne Urne har nu udviklet en teori om, at stendysser ikke er gravkamre, men templer for en særlig Kählervase-kult i den periode af stenalderen, som fremover kaldes for Kählerlitikum.

– Man har tilbedt Kählervaser, som man har ofret mennesker og kostbarheder til. Det, vi hidtil har troet var gravgaver, som døde mennesker fik med til efterlivet, er i virkeligheden menneskeofre og gaver til Kählervasen, siger en begejstret Réne Urne og tilføjer:

– Det er jo ligesom i dag, hvor Kählervaser også har afgudsstatus hos middelklassen, som jævnligt går amok, hvis de ikke få den seneste version af det lille stribede vidunder i Kop & Kande, så lige der har intet ændret sig i 5500 år.

Danmarks ældste Kählervase skal fremover udstilles i sin helt egen montre på Designmuseum Danmark.

Illustration: Den Magelige Magister.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Stor sensation! Arkæologer finder Danmarks ældste Kählervase"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*