Arkæologer udgraver vikingeskib og runesten i Kina 4.91/5 (11)

Resterne af et vikingeskib og en runesten er dukket op i Kina. Fundet bekræfter, at vikingerne nåede helt til Kina og havde kinesere med tilbage.

En arkæologisk sensation er under opsejling i den kinesiske by Hǎidàochuán, der ligger ved Yangtzefloden nær millionbyen Wuhan i det centrale Kina. Her er arkæologer i færd med at udgrave resterne af et 40 meter langt vikingeskib, som er dukket op sammen med en runesten.

Chefarkæolog ved det lokale museum Dr. Xi Xin Wājué er henrykt over det sjældne fund.

– Det er et meget velbevaret skib med udskårede stævne og rester af runde skjolde langs rælingen, fortæller Xi Xin Wājué, som var usikker på, om det virkelig var et ægte vikingeskib.

Han forklarer, at skibet var fuldt af udstyr, herunder våben og hjelme, men der var noget, som ikke passede.

– De meget velbevarede hjelme var ikke forsynet med horn, så jeg kom i tvivl, siger Dr. Wājué

Men, den er god nok. En delegation af skandinaviske vikingeeksperter har besøgt udgravningen i Hǎidàochuán.  De bekræfter fundet af et klinkbygget langskib og har sat Dr. Wājué ind i vikingehjelmens mysterier.

Spiste flyvende mus og døde

Få hundrede meter fra vikingeskibets har arkæologerne også fundet en stor runesten. Den bærer en runeinskription, som lyder:

”Svingrim rejste denne sten over Hoste sin frænde, som vandt sig stor hæder mod østens skrællinger, men spiste rå flyvende mus og fandt sotedøden”.

Den danske runolog Kirsten Kumler står inde for runestenens ægthed. Hun og andre skandinaviske arkæologer har længe haft på fornemmelsen, at vikingerne nåede helt til Kina.

– De hidtidige spor har enten været usikre eller formodet falske, men det her slår fast med syvtommernagler, at vikingerne nåede helt ud til Kina, siger Kirsten Kumler.

Wok fundet i Ribe

Mange af dem nåede også hjem igen med skibe fyldt af silke, krydderier og alt andet godt fra Kina. Noget tyder også på, at de havde kinesere med hjem.

Det forklarer ifølge Kirsten Kumler nogle hidtil uforklarlige fund af spisepinde og en wok i vikingetidens Ribe samt en række mystiske runeinskriptioner ligeledes fundet i byen.

– Runerne er meget ubehjælpsomme. De står skrevet på noget, der ligner træskilte, som har stået uden for en bod. Vi kan kun tyde små brudstykker som: ”soja med” og ”spise her eller med hjem”, men nu giver det hele lige pludselig mening, slutter Kirsten Kumler.

Collage: Papposilenos.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Arkæologer udgraver vikingeskib og runesten i Kina"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*