Verdens første tidsrejsende hedder Gavrilo Princip 4.93/5 (14)

Den første tidsrejsende nogensinde bliver en ung østrig-ungarsk mand. Han tager af sted om få uger. Videnskabsfolkene bag tidsrejsen forsikrer, at intet kan gå galt.

For første gang er et menneske klar til at foretage en tidsrejse. Der er afgang fra CERN’s partikelaccelerator i Schweiz om få uger. Det er et forenet forskerteam fra Østrig-Ungarn, Det Tyske Kejserrige og Det Bristiske Imperium, som har udviklet tidsrejseteknologien.

Leder af forskerholdet, professor Ursula von Nissen, fra Technisches Universität i den nordtyske by Hadersleben forklarer om teknologien, at den tidsrejsende nedbrydes i atomer og accelereres som fotoner gennem et partikelfilter for så at genintegrere og materialisere sig i destinationsåret.

Der er tale om så gennemtestet teknologi, at forskerne på forsøgsbasis nu er klar til at sende et menneske af sted.

– Vi har testet tidsrejser grundigt på dyr. Vi har blandt andet sendt en hest knap 2000 år tilbage til det gamle Rom, mens Caligula var kejser, og det har på ingen måde ændret noget som helst i historiens forløb, siger Ursula von Nissen.

Dermed hentyder hun til den udbredte frygt for, at tidsrejsende alene ved deres tilstedeværelse påvirker historiens gang.

Tilbage til sommeren 1914

Som den første tidsrejsende nogensinde er valget faldet på den 20-årige Gavrilo Princip fra Bosnien i Østrig-Ungarn. Han er udvalgt blandt flere tusinde frivillige og sendes tilbage til et tilfældigt år i første halvdel af det 20. århundrede.

– I forsøg med tidsrejser arbejder vi med en høj faktor af tilfældighed for ikke at påvirke forsøgets udkomme. Derfor er den unge mand udvalgt helt tilfældigt, og ved lodtrækning har vi valgt, at han skal tilbage til sommeren 1914, siger Ursula von Nissen.

Hun tilføjer, at den tidsrejsende skal opholde sig nogle måneder i sin hjemby Sarajevo, med strenge ordrer om kun at observere og være fluen på væggen. Efter nogle måneder hentes forsøgspersonen tilbage til nutiden, hvor han skal undersøges for, om tidsrejser påvirker mennesker fysisk og psykisk.

Kejsere skal trykke på knappen

At tidsrejser ikke er ufarlige, hævder den tyske psykolog Gerhardt Hirnquetscher.

– Vi har endnu ingen anelser om, hvilke fysiske og psykiske forandringer, der sker i den menneskelige hjerne under en tidsrejse. Derfor bør man operere med et forsigtighedsprincip og teste mere, siger Gerhardt Hirnquetscher.

Han forudsiger, at på længere sigt bliver tidsrejser en guldgrube for turistindustrien. Tidsrejser vil også forkorte processer i både landbrugs- og industriproduktion. Derfor er der store økonomiske interesser på spil, som han frygter vil presse en ikke velgennemtestet teknologi igennem.

Det afviser Ursula von Nissen. Hun er helt tryg.

– Intet kan gå galt, siger hun kategorisk.

Satyren erfarer, at Kejser Franz-Joseph Ferdinand af Østrig-Ungarn og hans tyske kollega Wilhelm 6 personligt trykker på knappen ved en storstilet ceremoni og sender Gavrilo Princip tilbage til sommeren 1914.

Illustration: Achille Beltrame.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Verdens første tidsrejsende hedder Gavrilo Princip"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*