Du tror, det er løgn: Harald Blåtand var sort 4.71/5 (14)

Vikingekongen Harald Blåtands tilnavn var i virkeligeden Blåmand. Det er oldnordisk for afrikaner, og DNA-undersøgelser bekræfter, at Kong Harald var sort.

I århundreder har det undret historikere, arkæologer og manden på gaden, hvorfor Harald Blåtand hed Harald Blåtand.

Nu har forskere løst gåden. Helt nye DNA-analyser afslører nemlig, at Harald havde afrikanske gener. Det viser sig også, at hans tilnavn i virkeligheden var Blåmand, som er den oldnordiske betegnelse for afrikaner.

Det er DNA-forskere ved Institute of Historical Genomics på Sickdale University i Illinois, som helt uventet fandt de afrikanske gener i rester af Haralds blod.

Professor Harold Bluemann Jr. forklarer, at han som led i en kortlægning af skandinaviske gener i vikingetiden udvandt DNA fra blod bevaret i rustbelægninger på en pilespids, der ifølge polske arkæologer sad på den pil, som dræbte Kong Harald ved Jomsborg.

– Jeg var nær faldet ned af stolen, da resultaterne viste, at halvdelen af Haralds gener stammede fra et område i nutidens Gambia i Vestafrika, siger Harold Bluemann Jr.

Den sorte fyrste

Han kørte flere test, og hver gang var resultatet det samme, og han har fundet positive DNA-match med Hendes Majestæt Dronningen. Derfor kan professoren konkludere med hundrede procent sikkerhed: Harald Blåtand var halvt afrikaner og sort.

DNA-teamet indviede med det samme danske historikere og arkæologer i den epokegørende opdagelse.

Seniorforsker ved Institut for Historisk Navneforskning på Syddansk Universitet Jens Palna Toke Jensen har underbygget DNA-forskernes opsigtsvækkende resultater.

Han forklarer, at en udbredt teori går på, at tilnavnet Blåtand i virkeligheden er en forvanskning af ordet Blauthegn, som betyder ”den sorte fyrste”.

– Man har ment, at Harald fik det tilnavn, fordi han var en særligt snu og kynisk hersker. Nu viser det sig, at det snarere hentyder til Haralds hudfarve, siger Jens Palna Toke Jensen.

Fra Blåmand til Blåtand

Han er dog overbevist om, at forklaringen på navnet er en helt anden, nemlig at Harald oprindelig havde tilnavnet Blåmand, som var vikingernes betegnelse for folk, der lever i Afrika.

– Det tilnavn passer perfekt med, at Harald var halvt afrikaner. Senere er der sket en simpel lydforskydning fra Blåmand til Blåtand, siger Jens Palna Toke Jensen.

Det kan skyldes, at krønikeskriveren Saxo Grammaticus har fjumret. Han han også have fået kongelig ordre til at ændre navnet for at skjule kongeslægtens afrikanske islæt.

Hvordan afrikansk blod er endt i kongelige danske vikingeårer er stadig lidt af en gåde.

– Vi ved, at Haralds far Gorm den Gamle var en berejst herre. Ud over Dronning Thyra havde han utalige friller, som alle kan være mor til Harald Blåmand. Vi kender deres navne, men om det var Ragnhild, Thora, Asgerd, Mbwalalla eller Gunhild ved vi ikke, og vi finder nok heller aldrig ud af det, siger Jens Palna Toke Jensen.

Vurder denne artikel

1 Kommentar på "Du tror, det er løgn: Harald Blåtand var sort"

  1. Chrissie Anghna Lea Kjær | 11. september 2020 ved 16:36 | Svar

    HEJ.
    Det er lidt underligt med slægtsforskning. Med et startede den der vilde vilde rejse (som egentlig startede i folkeskolen) jeg kunne føre min slægt til Gorm den Gamle. Men så stak han af og vi fik nye historiebøger og så var det hele ændret? Hmm. Da jeg kom op i årene startede jeg med at finde utallige slægtslinjer til Gorm den Gamle. Men efter DNA tiden begyndte er alt jo relativ set i en kontekst. Men så stak Gorm den Gamle a’ igen.. hmm. Og nu et DNA her? Måske er det derfor at de har kaldt mig den hvide neger(sådan under os) og drillet meget på grund af mine krøller? Jeg har fået en test lavet som ligger på MYHe. Måske er det muligt at lave en sammenligning af DNA… det kunne være sjovt… skriv endelig ..chrissieanghna@gmail.com
    Chrissie

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*