Fortvivlet statshusmand: Jeg kan ikke genkende Det Radikale Venstre 4.79/5 (14)

Uroen i Det Radikale Venstres folketingsgruppe vækker dyb bekymring hos husmand Hans Larsen. Han frygter, at de bedste forlader Det Radikale Venstre for at danne nye partier.

– Det er ikke længere det parti, jeg var med til at stifte, men sådan går det, når skolelærere, præstedøtre og storbytosser får for meget at skulle have sagt. Så presser de os husmænd ud af partiet.

Den hårde dom afsiges sagte af statshusmand Hans Larsen, som driver et husmandsbrug ved Vipperød syd for Holbæk. Han dyrker 10 tønderland og har fem søer foruden et par malkekøer og en større flok høns.

Vi møder Hans Larsen en tidlig morgen, mens han spænder sin hest for mælkevognen foran sit husmandssted i bedre byggeskik. Han er på vej ud på dagens tur som mælkekusk. Satyrens udsendte noterer den voldsomme kontrast mellem den stovte husmand og partiledelsen på Christiansborg.

Det samme gør Hans Larsen. Han er forundret over den nu afgåede politiske leder Morten Østergaards opførsel.

– En politisk formand, der drikker som en københavnsk socialist fra Nørrebro og gramser på pigerne som bønderkarle til et midsommerbal, er ikke det, vi har brug for i partiet, siger Hans Larsen, mens han læsser sin egen ene mælkejunge op på vognens lad.

To malkepiger slås

Hans Larsen er heller ikke imponeret over den nye partitop.

– Misforstå mig ikke. Som radikal går jeg ind for kvindesagen og kvinders valgret. Det har jeg støttet lige siden, vi stiftede partiet i 1905, men jeg havde ikke forestillet mig, det der sker lige nu, siger Hans Larsen og fortsætter:

– Lederen og hende præstedatteren minder jo om to malkepiger, der skændes om hvem af dem, der først er blevet budt op til dans af den samme karl til en høstfest. Det er sgutte kønt at se på.

Hans Larsen holder inde med arbejdet en stund og tænder sin pibe, så siger han direkte, at folketingsgruppen forsømmer husmændene og landarbejderne, som er partiets kernevælgere. I stedet spilder de tid på storbynykker i deres boble på Christiansborg.

– De skulle tage sig sammen og gøre noget ved de sociale forhold for landarbejdere, tyende og fattige. De skulle gøre noget ved den økonomiske ulighed på landet og være det bolværk mod godsejere og bønder, som vi har valgt dem til at være, siger Hans Larsen.

Præmieornen Morten

Han fortæller, at folk på egnen ser skævt til ham. Pigerne fniser, og bønderkarlene kommer med stikpiller, når han er ude på sin mælkerute. De grynter som en gris eller spørger, om det er sandt, at de ovre på Østergård har indlogeret deres nye præmieorne Morten hos ham.

– Det går ikke i længden. Hvis ikke partiets folk på Christiansborg får styr på samarbejdet, så risikerer vi, at de fremmeste radikale bryder ud og danner nye partier, som lægger Det Radikale Venstre i graven. Det må ikke ske, siger Hans Larsen.

Han fnyser og spytter langspyt. Så tager han plads i agestolen. Hesten sætter i gang, og de kører ud på dagens mælketur.

Ukendt fotograf.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Fortvivlet statshusmand: Jeg kan ikke genkende Det Radikale Venstre"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*