Advarer om ny farlig energidrik fra Wien 4.92/5 (13)

En hidtil ukendt energidrik spreder sig med lynets hast fra Wien til hele Europa. Københavns stadsfysikus advarer om helbredskonsekvenser ved indtagelse af drikken.

Et sort udtræk af en ristet bønne breder sig som en steppebrand over hele Europa. Drikken, der indtages af små porcelænskopper har en bitter smag og en opkvikkende virkning.

Den er faldet så meget i adelens og borgerskabets smag, at Københavns stadsfysikus nu advarer om fare for helbredet ved indtagelse selv i små mængder,

Oprindelig stammer drikken fra Arabien. Under tyrkernes forgæves forsøg på at indtage Wien, efterlod de under tilbagetoget adskillige sække bønner, som driftige købmænd hurtigt fik skabt en efterspørgsel på over alt i Europa under navnet kaffe.

Dødens købmænd

Stadsfysikus i København, Jochum von Hallsweh, tøver ikke med at kalde dem for dødens købmænd, og de sælger en pinefuld død.

– Det er kyniske folk. De gør de stakkels mennesker afhængige af drikken. De tjener store summer på at tilfredsstille et stadig stigende behov for den djævelske kaffe, siger Jochum von Hallsweh.

Han forklarer, at der i kaffen findes et opkvikkende stof. Det har vist sig at skabe langt større afhængighed end de mindre farlige stimulanser tobak og genever. Von Hallswehs observationer viser, at mange mennesker ligefrem udvikler personlighedsforandringer.

– I begyndelsen får kaffedrikkeren en kort rus, men i takt med, at de slavebindes, udvikler de et misantropisk morgenhumør og fremstår gnavne, ja nogle endda balstyriske lige indtil de har fået deres første kop kaffe , siger Jochum von Hallsweh.

Det er skrækkeligt at se på. Derfor vil han have energidrikken forbudt eller rationeret og kun solgt på apoteket. Her kan brugeren få kyndig vejledning i kaffens skadelige egenskaber og bivirkninger.

Forbydes for bønder

Over for Satyrens udsendte oplyser Kongens storkansler Christian Sehested, at et generelt forbud ikke ligger lige for. Han ser ikke noget problem i, at visse kredse nyder kaffe.

– Med mådehold er kaffe en ganske harmløs energidrik. Jeg indtager i ny og næ gerne en americano med et stykke kandis til og en pris snustobak, fortæller Storkansler Sehested.

Han tilføjer, at told på den sorte bønne skæpper godt i kassen. Derfor vil Sehested kun lade kongen forbyde kaffe for bønder, som ikke skal tillægge sig dyre vaner og måske forbyde saloner, hvor folk mødes for at drikke kaffe.

– Den slags kaffebuler, hvor folk sidder og disputerer over kaffen, får sjove idéer, lægger råd op og anstifter optøjer, har vi ikke brug for, siger Christian Sehested og spørger, om ikke han må byde på en Wiener melange eller en cortado.

Illustration: Ukendt kunstner.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Advarer om ny farlig energidrik fra Wien"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*