Det lertavleløse samfund: Nebukadnesar indfører papyrus i Babylon 4.85/5 (20)

Kong Nebukadnesar vil med nye lean-strategier effektivisere sin babylonske forvaltning. Nye arkivalske lagringsmedier skal imødegå øget informationsmængde.

Tunge lertavler med ubehjælpsomme tekster skåret dybt i kileskrift er snart fortid i Babylons statsadministration. Efter nytår udruller Kong Nebukadnesar sin Papyrus for fremtiden reform over hele det Babylonske Rige.

Med det langt mere håndterbare papyrus kan statens effektivitet mangedobles, forklarer Nebukadnesars førsteminister Baal Bureaukratesar.

–  Papyrus er fremtiden. Det kan indeholde hundrede gange så meget information som en lertavle. Papyrus fylder mindre og kan rulles på særlige lagerenheder og opbevares på en brøkdel af den plads lertavler optager, siger Baal Bureaukratesar og fortsætter:

– Jeg kan bære hele statsregnskabet i en smart skindtaske i den ene hånd og have en kop varm hirsebryg i den anden.

Frigiver humane ressourcer

Bureaukratesar erkender, at Babylon har lidt under et tungt bureaukrati i mere end en forstand, og forvaltningsreformen har længe stået øverst på Nebukadnesars liste.

– Vi taler både om forvaltning 2.0 og forbedret arbejdsmiljø, lyder det fra Baal Bureaukratesar.

Kongen får nemlig konstant sygemeldinger fra arkivarer, som slides ned af det hårde arbejde med at stable tunge lertavler i alfabetisk rækkefølge.

– Vi fik det ene påbud efter det andet fra Slavearbejdstilsynet, men det slipper vi for nu, siger Baal Bureaukratesar.

Han forventer, at det frigiver humane ressourcer, som kan rationaliseres bort eller kompetenceudvikles til andre funktioner i Nebukadnesars ambitiøse anlægsprojekter.

– Hverken Babelstårnet eller de hængende haver bygger og administrerer jo sig selv, siger førsteministeren.

Frygter datatyveri

Nyheden om papyrusreformen huer ikke alle i det babylonske statsapparat.

Notarkadnesar er chefskriver i Team Korn og Linser. Hans far, farfar og oldefædre har alle været skrivere, og han er skeptisk.

– Jeg er omstillingsparat og vil gerne opkvalificeres til papyrus, men det er et skrøbeligt materiale. Hvad hvis arkivet brænder eller Eufrat går over sine bredder, spørger Notarkadnesar, som forudser, at ligegyldigt vrøvl og florissante formuleringer aligevel ender med at optage al pladsen.

Også kileskriftbeskyttelsesrådgiver Databrudnedsar er bekymret. Han frygter omfattende informationstyverier.

– Man gør sig sårbar, når man går fra at lagre data i kilokilestørrelse til gigakilestørrelse på små lette enheder. En enkelt mand kan med et snuptag stjæle store mængder fortrolige oplysninger, siger Databrudnedsar.

Han påpeger, at Babylons borgere risikerer at få deres personlige oplysninger lækket og misbrugt af papyrustyve.

Foto: Zunkir.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Det lertavleløse samfund: Nebukadnesar indfører papyrus i Babylon"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*