Mester Rembrandt i spidsen for politets overvågnings- portrætmalere 4.73/5 (11)

De Forenede Nederlande øger overvågningen og ansætter 300 overvågningsportrætmalere ledet af Mester Rembrandt. De skal skabe større tryghed.

Borgene i De Forenede Nederlande skal vænne sig til øget overvågning på gader og stræder. I forsøget på at bekæmpe hårdkogte kriminelle ansætter regeringen 300 portrætmalere, som skal fastholde lovbryderes ansigtstræk med pensel og maling og hjælpe myndighederne med at opklare forbrydelser.

Det skal øge borgernes tryghed, virke præventivt og standse den bølge af kriminalitet, som hærger Amsterdam og Haarlem, hvor hestetyverier, droscheafbrændinger er stigende, og bander slås om det lukrative sorte marked for tulipanløg.

– Jeg er helt sikker på, at de kriminelle bander vil tænke sig om en ekstra gang, når de ved, at der står en figurativ portrætkunstner parat til at nedfælde deres ansigtstræk i olie på lærred, siger Nederlandenes øverste justitsråd Art van Klomp.

Forbrydere står i kø for et portræt

Til at stå i spidsen for politiets portrætteam har Art van Klomp ansat den verdensberømte maler Rembrandt van Rijn, og han ser frem til at begive sig ind i en helt ny kunstnerisk genre.

– I længden bliver man træt af at portrættere ligegyldige købmænd og adelsfruer, og bordopdækninger er jo røvkedelige, så det passer mig og mine kollegaer perfekt at få lidt mere spænding i hverdagen og mere realisme ind i vores malerier, siger Mester Rembrandt.

Det bliver primært unge malere fra hans eget og Vermeers værksteder, som skal stille staffelier op og forevige forbrydere på fersk gerning. Han frygter ikke for malernes sikkerhed og forventer ikke, at han selv og kunstnerne får problemer med, at de kriminelle maskerer sig.

– Når først banditterne finder ud af, at de ender som en Rembrandt eller en Vermeer, så tror jeg nok, de bliver samarbejdsvillige og indtager den helt rette positur, mens kunstnerne venter på det rigtige lys til at male deres skitser, siger Rembrandt van Rijn.

Han forventer, at leveringstiden på et forbryderportræt bliver på seks måneder, hvilket justitsråd van Klomp er tilfreds med, da det matcher politiets gennemsnitlige reaktionstid.

Kræver sløring af lovlydige borgere

Det er dog ikke alle, som er lige begejstrede for øvrighedens overvågningsmalere. Parlamentsmedlem Joop de Groote Kabeljauw frygter for privatlivets fred og endnu mere kontrol af borgernes færden.

– Vi lever i barokkens tidsalder, hvor folk males konstant, og hvis de nu heller ikke kan færdes i det offentlige rum uden at ende i baggrunden af et forbryderportræt, så er der ingen privatsfære tilbage, hvor en agtværdig mand kan promenere med sin maitresse en sen nattetime uden at blive indfanget og udstillet, siger Joop de Groote Kabeljauw.

Han kræver derfor, at lovlydige borgeres ansigter sløres, men det afviser Mester Rembrandt på det kraftigste med henvisning til den kunstneriske frihed.

Satyren erfarer, at den nederlandske øvrighed også vil indføre portrætmalere på udvalgte vejstrækninger, hvor der rides og køres for hurtigt.

Illustration: Selvportræt af Rembrandt. Foto: Steven Zucker, Flickr.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Mester Rembrandt i spidsen for politets overvågnings- portrætmalere"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*