Viking skuffet over yderligere forsinkelse af ejendomsvurderinger 4.9/5 (20)

Har ventet i årevis. Nu må vikingebonde vente yderligere på at få sin ejendom vurderet. Skatteminister beklager på sine forgængeres vegne.

Krukken er fyldt til randen med mønter og afklippet sølv. Vikingebonden Halfdan viser sin opsparing til betaling af ejendomsskatter. Den vokser år for år. Han venter nemlig på, at Udviklings- og Forenklingsstyrelsen gør arbejdet med den nye ejendomsvurdering færdigt.

Satyren har opsøgt Halfdan for en kommentar til, at eksperter, ifølge mediet Altinget, slår fast, at arbejdet med at udvikle en ny digital ejendomsvurdering og boligskat stadig er totalt i koks.

Halfdan modtager nyheden med slet skjult skuffelse

– Jeg har ventet i årevis. Min far ventede hele sit liv. Min bedstefædre og oldefædre ligeså. Hele min slægt og æt har siden Frode Fredegod var knægt ventet på, at Udviklings- og Forenklingsstyrelsen får nosset sig færdig, siger Halfdan, som skal have et langhus, en staldbygning og to grubehuse på Midtsjælland vurderet.

Han ryster på opgivende på hovedet og tilføjer:

– Hvad ligner det at lade en styrelse, som hverken kan udvikle eller forenkle lave det nye system. Vores Thegn bør sende en flåde vikinger af sted for at motivere dem.

Halfdan beder os derefter om at gå. Han ønsker ikke nysgerrige blikke, når han skal grave sit sølv ned igen, ligesom alle andre på egnen gør med deres skyldige boligskattesølv.

Sparer op i guldspiraler

En rundspørge i historien afslører, at bitterheden over forsinkelserne kan spores både frem og tilbage gennem tiderne.

Til Satyren fortæller Junker Jørgen til Stensmosegård ved Viborg, at han har slæbt sig en pukkel på af at puge penninge til ejendomsskatten. Jernalderbonden Hratkrum bekræfter over for Satyren, at han samler romerske denarer til hobe for engang at kunne betale ejendomskat af sit langhus.

Bronzealderbonden Logæst fortæller, hvordan han og hans slægt på Sydvestsjælland hvert år lægger en lille guldspiral til side. Han ved snart ikke, hvor de skal gøre af de mange hundrede spiraler, de har samlet.

Beklager på forgængeres vegne

Stenalderbonden Emmerglad ved godt, hvor han skal gøre af de flintøkser han sparer op til ejendomsskatten på sit økologiske svedjebrug nær landsbyen Knud ved Haderslev.

– Dem gemmer jeg i et vandhul, men jeg er bekymret for, om jeg kan betale med dem, hvis bronzealderen kommer, inden jeg får skattebilletten, siger Emmerglad.

Forelagt kritikken beklager en brødebetynget skatteminister Morten Bødskov.

– På mine forgængeres vegne vil jeg beklage, at ejendomsvurderingerne bliver ved med at trække ud. Jeg lover, at enten jeg selv eller en af mine efterfølgere nok skal gøre arbejdet færdigt, siger Morten Bødskov.

Han opfordrer stenalderbonden Emmerglad til fortsat at spare op i flintøkser, da de meget vel kan være gangbar valuta igen, når ejendomsvurderingssystemet engang bliver klar til brug.

Jels Vikingeby. Foto Carsten Wiehe, Wikimedia.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Viking skuffet over yderligere forsinkelse af ejendomsvurderinger"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*