Psykologer udskifter Rorschach-test med georadaropmålinger 4.93/5 (15)

Den kendte psykologiske test, Rorschach-testen, er nu blevet fornyet med georadarbilleder. De kan tolkes som vinden blæser.

– Se på dette billede, og fortæl mig, hvad du ser.

Sådan har beskeden lydt til millioner af konsultationer hos psykologer og psykiatere, siden Rorschach-testen blev udviklet i 1921.

Ved at lade patienter og klienter kigge på blækklatterne i den perceptuelle kognitive personlighedstest har deres behandler nemlig kunnet få et kig ind i deres fantasi og psyke.

Nu har den danske psykiater og professor med særlige opgaver, André Lidenbräuch, imidlertid udskiftet billederne af blækklatter, der ellers er brugt verden over de seneste mange år.

– Det er 100 år siden i år, at testen kom på markedet, og der har været stor kritik af testen, som klassificerede mange raske patienter som psykisk syge. De videnskabelige fremskridt har dog skaffet os noget meget bedre end klassisk blæk at teste fantasien op imod. Og min nye testmetode viser psykisk sygdom som et spektrum, siger han.

Inspireret af Skalk

Ideen til at opdatere Rorschah-testen kom som et lyn fra en klar himmel, da den danske professor var ved tandlægen.

– Jeg fik ideen til at udskifte de gammeldags blækpletter med de højteknologiske georadaropmålinger, da jeg ved læsning af Skalk i venteværelset hos min tandlæge i et billede fra en arkæologisk georadaropmåling så en storbarmet, og klart nøgen kvinde, der lå henslængt over en motorcykel. Det har jeg ved Gud aldrig set ved en klassisk Rorschach-test, hvor jeg mere ser noget med blod og Carlsbergs logo. Men det passer bare så godt, siger André Lidenbräuch om sin nye metode.

Han mener, at arkæologers georadarplots i højere grad viser hvad som helst og stimulerer fantasien. Det gør dem bedre til at tegne ens inderste hemmeligheder end den hidtidige metode.

– Billederne viser dine inderste drømme. Ser du spor efter en stavkirke eller vikingehal, så er det fordi du drømmer om at besejre en viking. Det er klart i det maskuline, egoistiske og aggressive felt. Ser du en nøgen kvinde, så er du klart intelligent og mere sensuelt indstillet, men ser du kun spredte gruber og stolpehuller er du blot uintelligent, siger han.

Helt tilfældigt

André Lidenbrauch mener, at plamagerne virker så godt, fordi der er en meget stor portion tilfældighed i georadaropmålingerne.

– Der er mange af disse jordundersøgelser, hvor det svarer til at tage et billede ud igennem en snavset forrude på min Tesla. Det kan vise hvad som helst. Derfor er de så velegnede til at vise et sindbillede hos betragteren, siger han.

Mashup: Mester Ictum.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Psykologer udskifter Rorschach-test med georadaropmålinger"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*