Sverige forlanger Trekroner fjernet fra Danmarks kongevåben 4.5/5 (10)

Wikimedia

Sveriges regering kræver, at Danmark fjerner de tre svenske kroner fra Kongevåbnet. Kong Frederik afviser kravet.

Det er faldet svenskerne for brystet, at Trekroner, som indgår i det svenske rigsvåben, også er en del af det danske kongevåben.

Til Satyren siger Sveriges statsminister Ulf Kristersson, at det er et udtryk for dansk postkolonialisme og et ønske om at genetablere Kalmarunionen, at det svenske statssymbol stadig indgår i Kongevåbnet.

– Det er på tide, at Danmark indser det, som forhenværende statsminister Poul Schlüter indså allerede for 40 år siden, at Unionen er stendød. Danmark bør derfor fjerne ethvert officielt dansk spor af Kalmarunionen, lyder det fra Ulf Kristersson.

Han har via den svenske ambassadør overrakt Danmarks statsminister en formel anmodning om, at de tre gule kroner på blå bund fjernes fra Kongevåbnet.

Dansk ret til Trekroner

Våbenekspert Herald Dick Andersen fra Frederiksborgmuseet oplyser til Satyren, at Trekroner har indgået i Kongevåbnet i mere end 500 år.

– Siden Kalmarunionen har danske konger ført de tre svenske kroner i deres våden. Det har svenskerne altid været en smule mopsede over på den der særlige svenske måde, siger Herald Dick Andersen.

Trekroner var faktisk en af årsagerne til, at Danmark og Sverige røg i totterne på hinanden i 1563. Ved den efterfølgende fredstraktat blev Danmark og Sverige enige om, at begge riger kan føre de tre kroner, men uden at de respektive konger kan gøre krav på hinandens territorier, forklarer våbeneksperten.

Han frygter en sand massakre på  det danske kongevåben, hvis Sverige lykkes med sit krav. Kongevåbnet har allerede fjernet Islands falk, Stormarns svane, er væk. Det er den lauenborgske hest, den holstenske nælde og meget mere.

Frygter tyske krav

I Kongevåbnet indgår stadig de oldenborgske bjælker og de to slesvigske løver. Herald Dick Andersen er dog bange for et tysk krav om også at fjerne de symboler.

– Måske er vi heldige at kunne beholde den ene slesvigske løve, nu da Nordslesvig jo er dansk. De oldenborgske bjælker og dermed symbolet på den oldenborgske kongeslægt er dog i farezonen, siger han og fortsætter med et suk:

– Det ender med, at der kun er de danske løver, færøske får, en grønlandsk isbjørn og et par vildmænd tilbage i Kongevåbnet, og dem kræver identitetsaktivister og dyrerettighedstosser helt sikkert også snart fjernet.

Han opfordrer derfor Statsministeren og Kong Frederik til at stå fast. De må ikke give efter for det svenske krav.

Over for Satyren afviser Kong Frederik da også at Kongehuset opgiver de svenske kroner.

– Hvis svenskerne virkelig mener det, er jeg parat til at afgøre striden og møde Karl Gustaf i en ærlig dyst på den lange distance under pinsens Royal Run, ligesom Kronprinsen vil løbe om kap med kronprinsesse Victoria, siger Kong Frederik, til Satyrens kongehuskorrespondent.

Illustration: Wikimedia.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Sverige forlanger Trekroner fjernet fra Danmarks kongevåben"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*