Granskningskommissionen: Kong Godfred har brændt afslørende runepinde 4.81/5 (37)

Vigtige runepinde er gået tabt. Det hæmmer Reric-kommissionens granskning af ulovlige overgreb i forbindelse med tvangsflytning af Rerics købmænd til Hedeby.

Det bliver nok aldrig opklaret, hvad der præcist skete af brud på lov, skik og sædvane, da Kong Godfred med magt nedlagde handelsbyen Reric og tvangsflyttede alle dens handelsmænd til Hedeby.

Meget tyder nemlig på, at Godfred har brændt de runepinde, som er afgørende for kommissionens udredningsarbejde.

– Vi skal vide, hvem, der vidste hvad, hvornår, og hvem der gjorde hvad hvornår. Det er afgørende for, om vi med rimelig sikkerhed kan sige, om kongen har begået ulovlige overgreb eller der blot er tale om anerkendelsesværdig magtanvendelse og rimelig tvang, siger kommissionens formand Frode Jarl til Satyren.

– Det er derfor dybt beklageligt, hvis kongen ikke videregiver alle væsentlige informationer via sigemanden og undlader arkivering af såvel sendte som modtagne runepinde hos huskemanden for i stedet at sende og modtage gedulgte runestave om Rerics skæbne og derefter brænde dem, uddyber han.

Kommissionen er nedsat efter klager fra Rerics herre, Obrodritternes konge Mistyklown, og grundet voldsomt pres fra det frankiske hof, som truer med invasion.

Brænder runepinde hver nymåne

Kong Godfred benægter ethvert overgreb. Han benægter også at have sendt og modtaget ulovlige runepinde samt bortskaffet huskemandspligtige runestave i langilden med vilje.

Han forklarer, at han dagligt sender og modtager et stort antal runepinde, som han rigtig nok rent rutinemæssigt brænder hver nymåne.

– Jeg beder min kammertræl tænde op i langilden med mine runepinde. Det sker af sikkerhedsmæssige årsager. Det er jeg blevet rådet til, siger Godfred, som går ud fra, at alle love er overholdt.

Han vil ikke gå i tekniske detaljer, men garanterer, at kammertrællen er analfabet, så han ikke videregiver kritisk informaiton til fremmede magter.

Omgår huskemandspligten

Over for Satyren sår Frode Jarl alvorlig tvivl om Godfreds forklaring. Han viser Satyrens udsendte en runepind, som efter sigende er fisket op af latrintønden i kongens gård.

Med hastige runer i kongens håndskrift står ristet: ”Hilser dig, Hemme. Luk lortet. Afliv niddingerne. Sig til Mistyklown, at han skal lægge sig ned og rulle sig”.

På den anden side af pinden er skrevet et kort svar skrevet; ” Modtaget, Goffe. Ordre udført. Hilsen Hemme”.

– Det her er et utvetydigt bevis på, at Godfred og hans bror Hemming har handlet af egen kraft uden Tingets billigelse. At staven findes i Godfreds lokum beviser, at han omgår huskemandspligten, siger Frode Jarl.

Han beder nu Hedebys foged om hjælp til at gennemsøge byens møddinger og latrintønder samt opsøge Godfreds håndgangne mænd for at fremskaffe runepinde, som kan belyse tvangslukningen af Reric.

Foto: Arnold Mikkelsen, Nationalmuseet.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Granskningskommissionen: Kong Godfred har brændt afslørende runepinde"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*