Vil tilbyde menneskeofring som aktiv dødshjælp 4.81/5 (21)

En gruppe asatroende vil nu tilbyde modtagere af aktiv dødshjælp at blive ofret til de nordiske guder.

– Vi synes det skal være et tilbud på linje med det mere kolde, medicinske tilbud om aktiv dødshjælp i flere europæiske lande.

Sådan siger gode Vidar Lauridtsen fra troskredsen Solcirklen, der tilbeder de gamle nordiske guder. En gode er en præst i religionen.

Solcirklen, der især ellers har danske medlemmer, er netop blevet godkendt til at måtte gennemføre aktiv dødshjælp i flere kantonner i Schweiz.

– Ritualet bag menneske-blot er rimelig velbeskrevet i kilderne. Vi kan derfor gennemføre det tilnærmelsesvist som i den gamle tradition. Centralt skal være, at det er frivilligt, og at det skal være en fejring af livet i højere grad end en fejring af døden, siger han.

Hurtig død

Blandt andet bispen Thietmar af Merseburg og munken Adam af Bremen har beskrevet menneskeofringerne. De fandt sted i årene før Danmark blev kristnet.

De to fortæller om fester med masser af alkohol, stoffer og god mad, og efterfølgende sexorgier op til ritualet. Her blev offerpersonen først blev bedøvet af svampe, og dernæst udsat for et såkaldt trippeldrab af goderne og en såkaldt Dødens Engel. De tre samtidige dødsmetoder i kombination med stofferne sikrede en hurtig og smertefri død.

Man fraviger dog på nogle punkter kildernes beskrivelse af ritualerne.

– Thietmar af Merseburg beskriver for eksempel, hvordan ni mennesker af hvert køn blev ofret hvert niende år. Antallet af mennesker og frekvensen er der dog ikke arkæologisk fundet bevis for, så vi mener det er sikkert at nøjes med én af gangen i det tempo, som folk melder sig frivilligt til at blive dødshjælpsblotet, siger Vidar Lauridtsen.

Ritualerne menes i Danmark at være blevet udført flere steder blandt andet i Lejre, ved Tissø og på Trelleborg. Her er der fundet ofrede mennesker.

– Vi gør det på samme måde. Således sikrer vi både et godt blot, men også en direkte vej for den ofrede til den gud, som han eller hun har valgt at blive ofret til, siger han.

Etisk Råd er kritisk

Vidar Lauridtsen understreger dog, at dødshjælps-blot ikke kun er for asatroende. Alle uanset tro kan have glæde af tilbuddet.

– Tror man på de norrøne guder, så ender man hos enten Freja eller Odin, og man ved, at man med sit offer med til at skabe en bedre verden og udskyde Ragnarok. Men er man for eksempel kristen, så er det jo teknisk set ikke et selvmord. Man ender derfor direkte i den kristne himmel til et gilde til højbords med selve Hvide Krist, siger han, og tilføjer at selv ateister kan have glæde af metoden på grund af de farverige ritualer op til selve den aktive dødshjælp.

Han understreger, at der er tale om en hurtig, smertefri og nådig død uden langvarig lidelse. Han mener samtidig, at rækken af ritualer er med til at fjerne den sorg og kliniske dødsmaskine-logik, der er over den nuværende type aktiv dødshjælp. Derfor tror han også, at mange vil foretrække det nye tilbud.

Etisk Råd har dog udtrykt kritik af det danske trossamfunds medvirken iaktiv dødshjælp, som de kalder “oldnordiske og barbariske”.

Vurder denne artikel

2 Kommentarer på "Vil tilbyde menneskeofring som aktiv dødshjælp"

  1. Kim Vestergaard | 18. maj 2024 ved 14:11 | Svar

    Hej Satyren
    Jeg ved ikke, hvor jeg skal begynde og hvor slutte. Satyren er fremragende, begavet humor, satire og i det hele taget fortrinlig løssluppen gal. Jeg tror, at vi er mange, der ikke helt kan få nok.
    Hvem er egentlig bidragyderne?
    Hilsen Kim

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*