Tordenskjold anholdt efter overraskelsesangreb på svensk fæstning 5/5 (10)

Søhelten Tordenskjold er blevet anholdt, efter han torsdag anførte et angreb på flere lokaliteter i Gøteborgområdet.

Den dansk-norske søhelt Tordenskjold meldes anholdt i Sverige. Det skete efter, han havde forsøgt at gennemføre et raid med flere kanonpramme og fregatter ved Gøteborg.

Det oplyser svenske medier.

Tordenskjold meddeler ifølge politiet, at han har gennemført angrebet på eget initiativ uden om Slotsloven, fordi “muligheden for succes bød sig”.

Tordenskjold har desuden oplyst, at han valgte at slå til nu, fordi det svenske forsvar helt har sine øjne rettet mod Rusland. Der var dermed mulighed for et angreb mod Gøteborg, der igen ville åbne for generobring af det tabte danske len Halland.

Det svenske politi oplyser, at de rykkede ud til havnen i Gøteborg, efter naboer havde anmeldt ulovlig anvendelse af kanonslag i havnen. I stedet fandt de Tordenskjold og omkring 350 dansk-norske søfolk i gang med at skyde kanonerne ind mod det historiske mindesmærke og fort Älvsborg foruden et skær. Det er i dag et fredet fuglereservat, men tidligere har det været standplads for adskillige krumbanevåben, der kontrollerede indsejlingen til havnen.

Var berusede

Ifølge svensk politi kom ingen noget til under bataljen. En række officerer med Tordenskjold i spidsen er blevet fængslet. De skal indenfor 72 timer efter anholdelsen fremstilles i grundlovsforhør, mens de mange menige er i stedet sendt en tur i byens store Ikea-butik for at bruge deres overskydende energi.

De anholdte danskere og nordmænd er sigtet for hærværk, krænkelse af en fredningszone samt fornærmelig tale mod svenske politiembedsmænd og for spiritussejlads, idet en række af søfolkene virkede berusede ved anholdelsen.

Den svenske udenrigsminister Ann Linde (S) har i skarpe vendinger kritiseret det danske raid. Hun minder om, at de store sømagter aldrig ville tillade, at Danmark overtog svenske len.

Udenrigsministeren truer desuden med, at hun personligt vil sørge for, at billedet af den forfængelige Tordenskjold, der i dag pryder de danske tændstikæsker, fremover fjernes. De danske tændstikker bliver nemlig fremstillet på svenske fabrikker.

Illustration: Nasjonalbiblioteket.

Vurder denne artikel

1 Kommentar på "Tordenskjold anholdt efter overraskelsesangreb på svensk fæstning"

  1. Denis Nyboe | 9. juni 2022 ved 15:22 | Svar

    Fantastisk med en ordentlig beskrivelse af historiens gang.
    Mangler en lignende tilgang til mit fag i sundhedssektoren, hvor alt skal være så ensidigt dokumenteret, korrekt og kedeligt

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*