COVID-19: Arkæologer beordres til at grave hjemme 4.83/5 (41)

For at mindske smitterisikoen med COVID-19 skal arkæologer i en periode grave derhjemme. Det har resulteret i sensationelle fund og nye opdagelser.

Overalt i Danmark sendes arkæologer nu hjem med besked på at udføre deres arkæologiske udgravninger i eget hjem og på egen matrikel.

Det rammer midt i højsæsonen for arkæologiske udgravninger, og en af de hjemsendte er Bitten Graueskee. Hun er overarkæolog ved Center for Udredning af Københavns Grundlæggelse.

Hun bor i en fireværelses lejlighed på Vesterbro i København og har kun en altankasse at grave i. Derfor har Bitten Graueskee kastet sig over et stort arkæologisk projekt. Hun vil udgrave sin 17-årige søn Benjamins værelse.

– Det er en meget vanskelig udgravning i tykke aflejringer, som kræver konstant afstivning, så profilerne ikke styrter sammen. Jeg står over for nogle meget komplicerede aflejringsforhold, og jeg tror, der er flere faser, som tyder på, at der har boet en anden teenager på værelset engang i en fjern fortid, siger Bitten Graueskee og tilføjer:

– Jeg har fundet cigaretskodder, ølkapsler, shotflasker og kondompakninger, og det kan jeg slet ikke få til at stemme med min Benjamin.

Hun vil nu kulstof-14 datere resterne af en burgerbolle for at dokumentere sin teori om en tidligere beboer.

Finder dyregravplads i haven

Arne Schoul, der til dagligt leder Team Archaeology på Museum Centraljylland, er i sin parcelhushave stødt på en dyregravplads og den første af sin slags i Danmark.

– Bagerst i haven helt nede ved hækken har jeg udgravet et hundeskelet, som havde fået en fornem gravgave med sig bestående af et flot hængesmykke med en desværre ulæselig inskription, som var fæstnet om halsen med en lille læderrem, fortæller Arne Schoul.

Han fortæller videre, at der også er dukket flere skeletter af gravlagte fugle op. De var nænsomt lagt i små trækister, der minder om gammeldags cigarkasser.

– Det her er simpelthen en arkæologisk sensation, som utvivlsomt vil skrive historien om, siger Arne Schoul, der ikke har tænkt sig at møde på arbejde igen, før han har totaludgravet haven.

Offermose i opfyldt mergelgrav

På sin nedlagte landbrugsejendom i Vestsjælland har freelancearkæolog Jeff ”Digger” Danielsen travlt med at udgrave en opfyldt mergelgrav, som han har mistænkt for at være en offermose.

– Jeg var ikke kommet mange centimeter ned, før jeg stødte på vraget af en gammel Ford T, som var lagt ned i mergelgraven sammen med tomme olietønder, cykler,  gamle køleskabe og dunke, som var ofret til nogle for os ukendte guder, fortæller Jeff ”Digger” Danielsen.

Han er ikke i tvivl om, at mergelgraven er et helligsted brugt af en dødekult, da flere af dunkene bærer afbildninger af dødningehoveder.

De tre arkæologer har planer om, at deres fund skal indgå i en kommende særudstilling på Nationalmuseet.

Foto: Pikrepo.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "COVID-19: Arkæologer beordres til at grave hjemme"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*