Omstilling fra sommertid til normaltid gik galt for en yngre mand fra Aarhus. Han endte ved et uheld i stenalderen.
Siden en 33 årig tømrer fra Aarhus forsvandt sporløst natten til søndag den 31. oktober sidste år, mens han stillede sit ur fra sommertid til normaltid, har Østjyllands Politi været på bar bund i sagen.
Ifølge vidner fumlede manden klokken tre om natten med at sætte sit digitalur en time tilbage under en bytur på Åboulevarden, da han pludselig forsvandt.
Ingen har siden set ham, men natten til søndag dukkede han pludseligt op præcis samme sted, han forsvandt året før. Det oplyser Østjyllands Politi til Satyren.
– Bekymrede borgere tilkaldte politiet, fordi en forhutlet mand klædt i skind og med vildt hår og skæg gik forvirret rundt og truede forbipasserende med en skæftet flintøkse, fortæller vagthavende ved Østjyllands Politi Bjarne Svendsen.
Han forklarer, at borgerne troede, det var endnu en patient svigtet af psykiatrien. Betjentene i patruljevognen kunne dog hurtigt konstatere, at der var tale om den forsvundne 33 årige tømrer.
– Over for kollegaerne forklarer manden, at han sidste år kom til at stille sit ur for langt tilbage og endte i jægerstenalderen for mere end 7000 år siden, siger Bjarne Svendsen.
Politiet har efter en konsultation hos arkæologisk afdeling på Moesgaard Museum grund til at antage, at manden taler sandt.
Kulstof 14 datering bekræfter forklaring
Museumsinspektør ved Moesgaard Museum Anna Laikas forklarer til Satyren, at både mandens beklædning og de redskaber, han havde på sig, er typiske for jægerstenalderen.
Hun har talt med manden, som forklarer, at han blev optaget i en lokal jæger-samlergruppe. Den boede på en stor køkkenmødding, der lå nær det nuværende Brabrand, hvor der dengang var en fjord.
– Manden beskrev bopladsen. Han kunne oplyse detaljer, som kun arkæologer, der har læst udgravningsberetningerne kender til, og han udpegede fund fra bopladsen i vores magasiner ved tilfældige blindtest. Vi har også foretaget en kulstof 14-datering af mandens skindklæder. Den bekræfter, at de er fremstillet i jægerstenalderen, og der er således ikke tale om en reenactor, siger Anna Laikas og tilføjer:
– Det er altså ret vildt. Det her kan revolutionere den arkæologiske videnskab.
Advarer mod vintage digitalure
Hvordan det lykkedes en mand at ende i stenalderen, blot fordi han stillede sit ur en time tilbage. Det har kronometrisk konsulent Bülent Zaman fra Teknologisk Institut en forklaring på.
– Manden bar et ældre digitalur af mærket Casio. Vi har oplevet, at der blandt første generations digitalure sker uhensigtsmæssige fejlkalibreringer af datofunktionen ved justering af tiden, siger Bülent Zaman.
Han advarer derfor imod at benytte vintage digitalure. Han fraråder også at stille dem natten til den sidste søndag i oktober og sidste søndag i marts.
Satyren erfarer via kilder i det arkæologiske miljø, at Moesgaard Museum har støvsuget markedet for digitalure fremstillet før 1990.
Foto: Pxhere.
Be the first to comment on "Uheld med sommertid: Stillede sit ur for langt tilbage og endte i stenalderen"