Stonehenge repatrieres: Wales kræver stjålet kulturarv tilbage 4.82/5 (11)

Arkæologer afslører, at Stonehenge var det første britiske imperiale tyveri af kulturarv. Stonehenge blev bortført fra Wales for 5000 år siden.

– Stonehenge er tyvstjålet og bortført af englænderne. Vi kræver det tilbage. Og det kan kun gå for langsomt.

Så kontant lyder udmeldingen fra Rhyfedd Lwllignwropmnywm Wrllgrhym (udtales Rhyfedd Lwllignwropmnywm Wrllgrhym, red.). Hun er generalsekretær for organisationen Lladrad Treftadaeth Ddiwylliannol Cymry, der kæmper for repatriering af røvet walisisk kulturarv.

Kravet om at få Stonehenge tilbage er opstået, fordi den britiske arkæolog Mike Parker Pearson har fundet ud af, at Stonehenge er flyttet fra det nordvestlige Wales til den nuværende placering nær Salisbury i England.

Til BBC forklarer Parker Pearson, at han har undersøgt resterne af en stencirkel i Wales med samme diameter som Stonehenge og med huller i jorden, hvor stenene i Stonehenge passer som fod i hose.  Det er kendt, at stenene i Stonehenge stammer fra Wales, men med den nye opdagelse mener Parker Pearson, at Stonehenge oprindeligt er opført i Wales.

For 5000 år siden udvandrede folk fra Wales, og de tog deres stentempel med sig til deres nye hjemegn, siger Mike Parker Pearson til BBC.

UNESCO har fået nok

Men den udlægning køber Rhyfedd Lwllignwropmnywm Wrllgrhym ikke.

– Jeg er waliser. Mine forældre er walisere, og hele min slægt og æt har levet i Wales siden tidernes morgen. Hverken jeg, eller nogen jeg kender, kunne drømme om frivilligt at flytte til England. Derfor er jeg ikke i tvivl om, at englænderne har været herovre og stjålet Stonehenge.

Lladrad Treftadaeth Ddiwylliannol Cymry har derfor henvendt sig til UNESCO, som har indledt en sag om tilbagelevering.

Til Satyren forklarer UNESCOs chef for repatriering, André Heritage, at Stonhenge er dråben, som får bægret til at flyde over. UNESCO har mistet tålmodigheden med Det Britiske Imperiums lange fingre.

– Det her viser desværre, at Pergamon Templet, Rosettestenen og Beninbronzerne blot er toppen af isbjerget, og at det har stået på i årtusinder. UNESCO kan derfor ikke længere stiltiende se til, at briterne ripper historien for kulturarv, siger André Heritage.

Frygter Waxit

Kravet om returnering af Stonehenge modtages forbavsende positivt af den britiske regering. En anonym kilde tæt på premierminister Boris Johnson forklarer til Satyren, at Boris Johnson frygter for en sprængning af Storbritannien, hvis kravet ikke imødekommes.

– Han er skidebange for truslen om Waxit. Hvis det kan redde hans røv at flytte en bunke sten til Wales, så gør han det med den begrundelse, at Stonehenge alligevel ligger i vejen for en planlagt motorvej, udtaler kilden til Satyren.

Satyren erfarer, at British Museum frygter, at tilbagelevering vil udløse en tsunami af repatrieringskrav på ikke britiske kulturhistoriske genstande. Det vil efterlade museet som en andenrangs marskandiserbutik på Portobello Road.

Foto: Erwin Bosman.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Stonehenge repatrieres: Wales kræver stjålet kulturarv tilbage"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*