Lejeæsler skaber kaos i Kongerigets store byer 4.86/5 (14)

I store byer som København og Aarhus er æselkaos’et en realitet. Årsagen er de mange leje-æsler, der gør både gader og fortove usikre. Borgere kræver handling nu!

Alle kender situationen, hvor man kan have brug for at blive transporteret hjem eller skal have varer fra ét sted til et andet. Man kan hyre en drosche, men det er dyrt, og det er ikke altid, at det kan lade sig gøre at få kurve eller store genstande med.

Derfor opstod idéen om Hyre-Æslet

Tanken bag Hyre-Æslet er, at interesserede betaler to rigsdaler om måneden, og til gengæld får de en nøgle. Med denne nøgle kan man åbne en lås, der binder æslets bagben sammen. Når man er færdig med brugen, låses der igen, og dyret er klar til næste kunde.

Æsler efterlades overalt

Det så ellers ud som en god idé, både for byens borgere og for æsel-udlejerne. Men realiteten er en anden, og Vognmandslauget raser:

– De her æsler bliver efterladt overalt, og det ødelægger vores forretning. De skider alle steder – også dér, hvor vi skal køre, laste og losse. Det er helt umuligt for en ærlig vognmand at drive sit erhverv på denne måde.

– Når man påstår, år det er en ‘club’ for hyreæslelbrugere, mener man jo heller ikke, at det er nødvendigt at stå i lauget! Bønhaser, fuskere og vindbøjtler er de, alle til hobe! siger en vred Niels Mortensen fra vognmandslauget og kræver, at Magistraten og Kongen griber ind.

To på ét æsel

Et andet problem er, at det langt fra er alle, der benytter æslerne, som de egentlig er tænkt. Dét har Kathrine Marie Sørensdatter oplevet. Hun er tjenestepige hos en hattemager i Hyskenstræde og er dagligt vidne til hasarderet æselbrug.

– I går kom jeg med et parti underkyser, som skulle afleveres på Østergade. Hele vejen måtte jeg springe for livet. Alle mulige lømler og lemmedaskere har opdaget, at de bare kan klippe snoren til låsen på bagbenene op. Så har de et gratis æsel!

– Og de her løjsere har jo ikke noget fornuftigt at bruge dyret til! Næh, de galopperer – to på ét æsel! – afsted i fuld fart rundt om hjørner og op på fortovet. Hvis ikke Magistraten og Kongen vil gribe ind, må politiet, kancelliet og Borgervæbningen tage affære, mener den vrede tjenestepige.

Hendes veninde, Anne Christensdatter, der tjener i Landemærket, er helt enig og tilføjer, at æselbrugsrelateret druk også er et stort problem:

-Hvis det så kun var to på ét æsel! Mange er simpelthen så skidefulde, at de slet ikke kan styre dyret. Eller de falder af og er for drukne til at løbe det op. Så ligger rytteren og roder i rendestenen som en anden mæskeso, mens æslet løber grassat. Man har endda hørt om tilfælde, hvor disse drønerter har moret sig med at drikke æskerne fulde!

Det lykkedes ikke ved redaktionens slutning at få en kommentar fra hverken Magistraten, politiet, kancelliet, borgervæbningen eller Kongen.

Foto: JacLou, Pixabay.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Lejeæsler skaber kaos i Kongerigets store byer"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*