Jeppe på Bjerget: Holberg smadrede mit liv 4.9/5 (10)

Han blev lovet guld og grønne skove. Men i stedet blev Jeppe på Bjerget hængt ud, ydmyget og gjort til grin i hele riget. I dag lider han af PTSD.

Man gjorde en simpel bonde fortræd. Hans navn er Jeppe med tilnavnet ”på Bjerget”. Satyren møder ham og hans kone Nille på den lokale kro hos Jakob Skomager, hvor Jeppe på Bjerget hver dag sidder og drikker sine få skillinger op.

Det var også her, det hele begyndte en lun sommeraften for få år siden. Jeppe forklarer, at han sad og nød en dram og et stykke smørrebrød, da en fin karet trak op foran kroen.

– Een sad dier og njød en hybenkrasser, da den dier fine herre ariverede og satte sæg. Han var en såre venlig nordmand i fin brokade og pudret paryk, som biød en pris snus og nødede een Kanariesæk, siger Jeppe på sin drævende sjællandske dialekt.

Han anede ikke uråd, men fortæller, at den fremmede præsenterede sig som Commedieforfatter Ludvig Holberg. Han ville høre om en bondes simple liv og vandt Jeppes tillid. Vinen flød, og den enfoldige bonde fortalte ham alt.

Jeppe lider af PTSD

Lidet vidste Jeppe, at han var faldet i kløerne på lystløgner.

Jeppe stryger de fedtede hårtjavser væk fra sin svedige pande og ser på Satyrens udsendte med sine løbende sottig-gule øjne. Han bunder sin dram og fortæller:

– Han lovede een, at vi skulle lære fransk og blive fine folk. Een skulle blive en honet mand i skiødefrakke, bære hvid paryk og gå med sølvkniappet stok. Og Nille skulle blive madamme i brokade og krinoline. Vinen ville flyde, og een skulle blive både berømt og feteret i Kongens stad, hvis blot een fortalte ham sin fabel.

Men i stedet hængte Holberg ham ud i en kommedie som en fordrukken, dum bondetamp; en hanraj, som får smæk af Mor Nilles krabask, og som den lokale herremand ydmygede i et socialt eksperiment og udsatte for en fingeret henrettelse. Lige siden har Jeppe på Bjerget lidt af PTSD.

– At han kunne være såå falsk en kanalje begrieber jeg ei.  At min elskede Nille er en akkermær og ligger i med Diegnen og slåår mæg med Mester Erik (krabasken, red.) er såå usselt. Sårn’ parfumeret rakkerhund! Sårn’ en tølper og usselryg! Sårn søn af en norsk klipfiskepranger. Havde een fået fingerne i den døgenigt, så havde een ladet Mester Erik danse polskdans over hans blege, pudrede magistermås, raser Jeppe og hamrer knytnæven i plankebordet, så brændevinen skvulper over i glassene.

Forfulgt af litterater i 300 år

Nille lægger blidt armen om Jeppe. Han sidder som forstenet med savlet løbende ud af den ene mundvig. Hun trøster ham og nøder ham til at tømme to glas brændevin. Så mander Jeppe sig op og stirrer olmt på Satyrens udsendte:

– Hvordan tror Eder ded ær, at være til griin i hver eneste flække i Kongeriget? Hvad mener Eder om, at alverdens magistre, litterater og halvtstuderede røvere i snart trende århundreder kun vil vide hvåårfor Jeppe på Bjerget drikker, spørger han med indestængt raseri, hvorefter han råber, så spyttet står ud af hans rådne mund:

– EEN VIL EI MERE SVARE PÅ DET, OG LAD SÅ EEN STAKKEL DRIKKE SINE SORGER VÆK I FRÆD!

Jeppe på Bjerget bryder hulkende sammen. Nille sender et sigende blik. Jeg lægger en rigsdaler på bordet til afsked og beder Jakob Skomager bringe den ulykkelige mand en ny pot fuselfri.

Foto: Wikipedia.

Vurder denne artikel

2 Kommentarer på "Jeppe på Bjerget: Holberg smadrede mit liv"

  1. Tinne Stubbe Østergaard | 23. september 2019 ved 13:42 | Svar

    Jeppes PTSD stammer sandsynligvis fra den tid, hvor han lå ved ‘malicen’, dvs var soldat under de grusomme krige i Skåne, hvor børn blev smidt i brønden, bønder og karle spiddet på pæle, helste slået ned for ikke at falde i fjendes hænder.
    Det er før påpeget som den sandsynlige årsag til at Jeppe drikker og har svært ved at få overskud til at styre sit eget liv – når Nille slår, er det også for at drive Jeppe til at arbejde, da det er familiens eksistansgrundag.

    • Så Holberg har udnyttet en i forvejen syg mand. Holberg bør fratages alle hædersbevisninger og smides ud af Tersløsegård!

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*