NemSegl bliver til MitSegl: Kamp mod identitetstyveri skærpes 4.92/5 (24)

Dokumenter skal fremover stadfæstes med to segl. Det skal forhindre identitetstyveri og svindel. Ekspert mener ikke to-segls-identifikation løser problemet.

– Nu havde jeg lige vænnet mig til NemSegl og den praktiske signetring, som jeg bærer på fingeren og altid har på mig. Men det er åbenbart ikke godt nok længere. Det er typisk. Så snart noget fungerer, så skal det laves om.

Grev Otto af Fesenborg ryster på hovedet ad den nye forordning kaldet MitSegl. Den er udstedt af fuldmægtig frue og ret husbond og Danmarks riges formynder Margrete Valdemarsdatter. Det betyder, at Grev Otto nu skal stadfæste sine offentlige dokumenter med to forskellige segl mod førhen kun et.

– Det bliver noget værre rod. Jeg risikerer jo at bytte om på de to signetringe, som jeg ikke må bære på samme hånd. Det ender galt, siger Grev Otto.

Heller ikke studehandler Hornhøved fra Oksevejens Kreaturmarked er begejstret for indførelsen af to-seglsidentifikation.

– Jeg forbander seglet langt væk. Den slags moderne pjat har aldrig sagt mig noget. Hvad er der i vejen med at spytte i næverne og give et håndtryk som afslutning på en handel, siger Hornhøved.

MitSegl skaber tryghed

Men der er ingen vej uden om, forklarer hjernen bag MitSegl biskop Peder Jensen Lodehat, som med MitSegl afskaffer NemSegl og gør spyt-i-næven traktater ulovlige af hensyn til pestsmittefaren.

– NemSegl er forældet. Det er for let at eftergøre eller stjæle et enkelt segl. Overalt i Kalmarunionen oplever vi i stigende grad falske dokumenter udstedt af plattenslagere, som stjæler andre folks identitet med forfalskede segl for at sælge offerets ejendom, låne penge hos jøder eller købe snabelsko, guldsmykker og vin i tønder, siger Peder Jensen Lodehat.

Derfor er det nødvendigt med to segl. Det sikrer en tryg, let og hurtig indgåelse af aftaler, lover Lodehat.

– Med Mitsegl gør vi det dobbelt så svært for tyveknægten. Han ender med at give op og finder en ærlig dont i stedet, lyder det fra biskop Lodehat.

Segl bør kombineres med rebus

Helt så effektiv en løsning bliver MitSegl ikke, hvis man spørger chefalkymist ved Cistercienserklostret i Sorø Mester Cryptum.

– Nej, to-segls-identifikation er ingen løsning. Misæderne finder hurtigt ud af at kopiere et segl mere. Så må Regenten indføre fire segl, som de hurtigt også kopierer. Inden længe er alle fingre besat med signetringe. Det eneste, det gavner, er pergamentproducenterne i Avignon, siger Mester Cryptum.

Han foreslår i stedet oprettelsen af et centralt rebuskontor i Unionskancelliet. Det skal udstede en unik rebus i tal og bogstaver, som arkiveres i kopi og fremsendes med brevdue eller bud inden en besegling.

– Rebussen skrives på dokumentet ved siden af seglet. Det er en stensikker løsning, som ingen kan svindle med, siger Mester Cryptum.

Biskop Lodehat lover at overveje rebusser i næste generation af MitSegl. Han lover ligeledes en undtagelsesordning, hvor svagtseende og affældige kan få hjælp af kirkens afladshandlere til korrekt brug af MitSegl.

Foto: British Museum, Flickr.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "NemSegl bliver til MitSegl: Kamp mod identitetstyveri skærpes"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*