Norge rystet: Roald Amundsen nåede aldrig Sydpolen 4.4/5 (15)

Historiker afslører, at myten om Roald Amundsen bygger på ét stort bedrag. Alle beviser peger på, at han aldrig nåede Sydpolen.

Han er Norges største opdagelsesrejsende. Han er feteret og fejret som det første menneske, der nåede Sydpolen.  Men det hele bygger på en løgn. Amundsen har aldrig været der. Han har i stedet pyntet sig med falske fjer.

Det er historiker ved universitetet i Krakow Zbignew Rhabalski, som sprænger bomben over for Satyren. Han har brugt hele sin karriere på at afsløre den falske myte om Amundsen som Sydpolens opdager.

Allerede som barn blev Rhabalskis mistanke vakt. Han læste om Amundsens dramatiske færd til Sydpolen, om de lidelser og strabadser han og ekspeditionsfællerne må igennem under kapløbet med briten Scott; sulten, udmattelsen, forfrysningerne og døden, der kunne tage dem alle i den næste snestorm.

Men der var noget, som ikke stemte.

– Jeg kunne simpelthen ikke få det til at passe med det sydpolske landskab jeg kender fra min barndomsegn. Godt nok har vi hårde vintre, men slet ikke de kuldegrader og orkanagtige snestorme, som Amundsen beskriver, siger Rhabalski, der voksede op i byen Zakopane nær grænsen til Slovakiet.

Mennesker i Sydpolen årtusinder før Amundsen

Rhabalski valgte derfor at tage en universitetsgrad i ekspeditionshistorie, og med den viede han sit liv til at finde sandheden om Amundsens færd til Sydpolen.

Hurtigt tårnede beviserne sig op.

– Arkæologer har påvist, at der var mennesker i Sydpolen mange tusind år, før Amundsens påståede opdagelse af Sydpolen i 1911, så alene af den grund kan jeg afvise det som pure opspind, fortæller Rhabalski.

Det udelukker dog ikke, at Amundsen kan have været i Sydpolen, og der ventede Zbignew Rhabalski en årelang efterforskning.

Han fortæller, at Polen slet ikke eksisterede som en selvstændigt nation i 1911, og landet har ændret sine grænser utallige gange i historiens løb.

Derfor kunne Sydpolen være mange steder.

– Jeg gennemrejste hele det sydlige Polen uden at finde nogen spor af Amundsen. Der var ingen forladte lejre, ingen efterladte depoter og ingen kasserede slæder. Ingen informanter havde hørt om eller kendte til en norsk ekspedition, og hverken Amundsen eller andre norskklingende navne var at finde i hotellernes gæstelister, som opbevares i Nationalarkivet, forklarer Rhabalski.

Sandheden gik langsomt op for ham. Amundsen havde aldrig været i Sydpolen. Det hele var et stort bedrag.

Kommission skal finde sandheden

Satyren har forelagt sagen for Kari Kløishaug, direktør for The Amundsen Foundation i Tromsø. Efter hun har set dokumentationen og haft en måneds betænkningstid, indrømmer hun, at Amundsen har en dårlig sag.

– Jeg selv og hele Norge er dybt chokeret. Alt tyder på en navigationsfejl, der ledte Amundsens skib Fram højre om Jylland og videre helt ned i Sydhavet i stedet for at sætte kurs venstre om Jylland og ned i Østersøen, hvor Polen ligger siger hun.

Kari Kløishaug oplyser, at den norske regering har mørkelagt sagen, og kongen er sygemeldt. Der er nedsat en sandhedskommission, som skal kulegrave, om Roald Amundsen kendte til fejlen og dækkede over den.

Foto: Wikipedia.

Vurder denne artikel

2 Kommentarer på "Norge rystet: Roald Amundsen nåede aldrig Sydpolen"

  1. Kildekritikken er bragt til et hidtil ukendt niveau!

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*