Persondataforordning forhindrer Sankt Nikolaj i at dele julegaver ud 4.94/5 (16)

Uanset om du har været artig eller ej, er der ingen julegaver i år. På grund af EU’s persondataforordning kan Julemanden ikke som sædvanligt uddele gaver den 24-25 december.

Det er en meget trist Sankt Nikolaj, der møder Satyren i Julemandens Hus i Grønland. Han åbner selv den tunge hoveddør og byder os inden for.

Vi går ad en lang gang forbi pakkeafdelingen, hvor der normalt ville være livlig aktivitet på denne årstid. Nu er der tomt, tyst og stille. Trækvinden leger med et lille stykke gyldent gavebånd, der flakser hen over gulvet, som en vindheks i en spaghetti-western.

Min opførselsregistrering – populært kaldet Naugthy-or-Nice listen – indeholder stærkt følsomme, personhenførbare oplysninger. Men jeg troede ikke, at jeg var omfattet af GDPR, fordi Grønland jo ikke er medlem af EU

Rensdyrene er sat på stald, kanen klodset op og den rød/hvide pelsvams er sendt til opbevaring hos en buntmager i Nuuk. Der bliver i år ingen gaver til børn eller voksne, hverken i Danmark eller i resten af EU.

Opførselsregistrering er omfattet af GDPR

Sankt Nikolaj beder os tage plads i kontoret og tilbyder en forfriskning. Store glas lunken mælk og tallerkner med småkager kommer på bordet. Han tager selv en lille slurk af mælken og begynder:

– Jeg må naturligvis starte med at beklage. Jeg havde aldrig i mine snart to hundrede år som gaveudbringer troet, at det kunne komme så vidt. Jeg har svigtet, ikke udvist rettidig omhu. Det er min skyld, at der ikke bliver julegaver i år, siger han og dunker en småkage i mælken, inden han fortsætter:

– Selvfølgelig har jeg hørt om EU’s persondataforordning og været klar over, at min opførselsregistrering – populært kaldet Naugthy-or-Nice listen – indeholder stærkt følsomme, personhenførbare oplysninger. Men jeg troede ikke, at jeg var omfattet af GDPR, fordi Grønland jo ikke er medlem af EU.

Det er især Fader Frost, som har udvidet i de senere år, og efterhånden bringer både gaver og træer. Så nu går syv af mine bedste nisse-sjak og fælder nytårstræer i de russiske skove

Sankt Nikolaj lægger den mælkedyppede småkage fra sig og skjuler ansigtet i hænderne. Med en stemme, der er lige ved at knække over, forklarer han, at det har vist sig, at de oplysninger, der vedrører europæiske borgere er omfattet af GDPR. Han har ikke indhentet de nødvendige tilladelser fra borgerne og kan derfor slet ikke bruge indholdet fra opførselsregistreringen. Uden viden om, hvem der har været artige, kan der ikke uddeles gaver.

Nisser i nye jobs

Udsigten til en mulig kæmpebøde har sat gaveproduktionen i stå og efterladt den gamle gavegiver uforstående.

Midt i alle problemerne er der dog også et enkelt, positivt aspekt. De mange nisser, som plejer at hjælpe til i værksteder og pakkeri, er ikke blevet arbejdsløse. Selv om Sankt Nikolaj ikke selv har haft mulighed for at opslå det sædvanlige antal stillinger i sæsonen, er der ingen, der kommer til at mangle til risengrøden, hvilket glæder ham.

– Jeg er ikke den eneste, der har højsæson på denne tid. La Befana og Sankt Basileos har stadig en vis gaveudbringningsvirksomhed i Italien og Grækenland, og de har fået brug for lidt ekstra hjælp, nu hvor jeg har måttet lukke ned. Men det er især Fader Frost, som har udvidet i de senere år og efterhånden bringer både gaver og træer. Så nu går syv af mine bedste nisse-sjak og fælder nytårstræer i de russiske skove. De er jo sæsonarbejdere, så for dem har ansættelsen derovre haft virkelig stor betydning, fortæller Sankt Nikolaj og tilføjer, at det faktisk er det eneste lyspunkt for ham i øjeblikket.

Vi fornemmer, at interviewet er slut. Stemningen er trykket, og den mælkeopblødte småkage ligger stadig på tallerkenen i en lille, hvid sø foran Sankt Nikolaj, da vi tager afsked. En af de sidste, tilbageværende nisser viser os ud.

Om det bliver jul til næste år vil tiden og EU-domstolen vise. I år er chancen forpasset, med mindre der sker et mirakel.

Foto: Bruce Mars.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Persondataforordning forhindrer Sankt Nikolaj i at dele julegaver ud"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*