Statuer forlanger sorte mennesker fjernet 4.9/5 (20)

Efter det brutale drab på en historisk statue i Bristol, kræver organisationen Statue Lives Matter nu alle sorte mennesker fjernet.

– Det var modbydeligt at se, hvordan en rasende hob brutalt væltede statuen af Edward Coulston ned fra plinten for koldblodigt at drukne ham i havnen. Hans sidste ord var ”jeg drukner”. De ord runger stadig i mine ører, og jeg græder irrede tårer indvendigt.

Ordene kommer fra en rystet tre meter høj bronzestatue af Cecil Rhodes. Han var Det Britiske Imperies mand i Sydafrika. Han satte styr på de indfødte og skabte ordnede forhold, som han selv udtrykker det.

Rhodes ser med stigende bekymring på, hvordan flere og flere historiske statuer udsættes for brutal vold fra især sorte mennesker og hvide medløbere. Han har derfor grundlagt bevægelsen Statue Lives Matter, som slås mod undertrykkelse og bekæmper historiske stereotyper, had og ødelæggelse.

Kong Leopold-statue fyret

Men det er en ulige kamp. Cecil Rhodes forklarer, at myndighederne ofte står i ledtog statue haters.

– Vi så for nylig myndighederne i Belgien fjerne en statue af min gode ven Kong Leopold 2. Han er en helt igennem fin og rar mand, som aldrig har gjort nogen rigtige mennesker fortræd. Det er rent Berufsverbot at fyre ham, siger en harmdirrende Cecil Rhodes.

Han forlanger nu, at myndighederne respekterer statuers rettigheder og sorte mennesker fjernes. Det er dem, mener Rhodes, der opildner til had mod sagesløse billedstøtter, som blot er historiens vidner.

– Nu er jeg ikke racist. Det ord eksisterede ikke, da jeg levede, men de der (censureret af red.) skulle vise taknemmelighed over for det, vi imperialister har gjort for, at de forbandede (nedsættende ord for sort.red) fik en smule civilisation banket ind i deres skaller, raser Cecil Rhodes og fortsætter:

– Jeg kræver alle sorte mennesker fjernet fra alle statuers åsyn, indtil de har lært at vise deres hvide velgørere støbt i bronze respekt.

Forskrækkes af kranbiler

Om sorte mennesker skal fjernes i Danmark, vil Salys rytterstatue af Frederik 5 ikke sige. Han er formand for den danske afdeling af Statue Lives Matter. Det var i hans regeringstid, at den danske slavehandel for alvor satte ind, og han mærker en stigende misbilligelse af hans støbte person.

– Det er jo i fredelige lille Danmark, så jeg frygter ikke for mit liv. Ingen vil smelte mig om, men det giver et lille sæt i mig, hver gang en kranbil kører over Amalienborg Slotsplads. Så tænker jeg: Er det nu Slots- og Kulturstyrelsen kommer for at pille mig ned fra min høje hest, siger statuen af Frederik 5.

Han har nu arrangeret en stor Statue Lives Matter demonstration i København. Her vil historiske støbninger fra hele verden samles for at kæmpe mod diskrimination af statuer.

Alle er velkomne, men der er retningslinjer for ikke skulpturers deltagelse. Frederik 5.’s statue frabeder sig, at folk klæder sig ud som statuer som en anden gågadegøgler.

– Vi finder os ikke i bronze facing, siger statuen af Frederik 5.

Foto: Trond Arild Ydersbond.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Statuer forlanger sorte mennesker fjernet"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*