Lokalhistorikere i chok: Man kunne ikke sejle hertil i gamle dage 4.88/5 (25)

Geologer afslører sensationelt, at der findes et sted i Danmark, man aldrig har kunnet sejle til.

Opdagelsen er slået ned som en granat i lokalhistoriske kredse og har efterladt alle i en tilstand af dyb chok. Geologer kan nemlig afsløre, at der findes et sted i Danmark, man aldrig har kunnet sejle til i fortiden.

– Det kan ikke passe, siger Finn Vorbasse, som er leder et lokalhistorisk arkiv i en stationsby i Jylland, til Satyren.

– De tager fejl. Det er jeg overbevist om, tilføjer han.

Men geolog ved GEUS Marike Cambrium tager ikke fejl. Hun bekræfter over for Satyren, at hendes team af geologer har fundet frem en lokalitet, som aldrig har været tilgængelig for selv den mindste jolle.

– Hver gang jeg som geolog er ude og lave undersøgelser i felten, kommer de lokale forbi og fortæller, at man i gamle dage kunne sejle dertil. Det samme oplever andre geologer og alle de arkæologer, som jeg har talt med, siger Marieke Cambrium.

Som forsker er hun som udgangspunkt altid skeptisk. Derfor satte hun sig for sammen med et hold arkæologer at undersøge, om det kunne være rigtigt.

Margrete 1. sejlede hertil

Marieke Cambrium forklarer, at der var bid allerede i første forsøg. Hun vil ikke afsløre det præcise sted, men oplyser, at de undersøgte en markant bakkeknold i det centrale Jylland mere end 100 meter over havets overflade.

Allerede samme morgen, som undersøgelserne gik i gang, dukkede en lokalhistoriker op for at fortælle dem om stedet. Det var Finn Vorbasse.

Han fortalte malende, hvordan man siden stenalderen kunne sejle helt derop i både, pramme og store skibe, og hvordan Margrete 1. engang lagde til med sin flåde for at indtage en oprørsk adelsmands borg.

Sejlads efterlod ingen spor

Først nogle dage senere, da Finn Vorbasse igen var dukket op sammen med arkivets medlemmer for at fortælle om detaljer i besejlingsforholdene, gik Marieke Cambrium til bekendelse.

– Jeg fortalte dem, hvordan tingene hang sammen, at vi befandt os milevidt fra nærmeste vandløb i en højde af 104 meter over havets overflade, og at vi hverken kunne påvise vandaflejrede sedimenter, skibstømmer eller nagler, siger Marieke Cambrium, som blev overrasket over lokalhistorikernes reaktioner.

Nogle begyndte at græde. Andre gik i chok. Det var som om noget døde inde i dem, forklarer hun. Derfor undlod hun at fortælle dem, at det forholder sig på samme måde mange andre steder i Danmark.

Da Satyren opsøger Finn Vorbasse et par uger senere, er han glad igen. Han fortæller, at han har gendrevet geologernes fejlagtige påstand.

– Vi har haft den samlede lokalarkivverden på sagen. Vi kan nu, efter intensive arkivstudier og omfattende feltundersøgelser, konkludere, at man kunne sejle hertil i gamle dage, men desværre efterlod det sig ikke nogen spor, siger Finn Vorbasse og smiler stort.

Foto: Libreshot.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Lokalhistorikere i chok: Man kunne ikke sejle hertil i gamle dage"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*