Fregatten Jylland skal jage pirater i Guineabugten 4.86/5 (28)

Flådens stolthed fregatten HDMS Jylland skal gøre livet surt for pirater ud for Afrikas kyst. Hun får følgeskab af Georg Stage og Skoleskibet Danmark.

Når HDMS Jylland om få uger stævner ud fra Ebeltoft for at jage pirater i Guineabugten, er det første aktive togt i mere end 130 år.

Valget af HDMS Jylland har overrasket mange iagttagere af Forsvaret. Det skyldes utallige funktionsfejl på flådens skibe opstået efter at flåden har installeret et billigt russisk produceret styresystem til fartøjernes våben- og navigationssystemer.

På et pressemøde forsvarede forsvarsminister Trine Bramsen (S) det uortodokse valg af et træbygget, sejldrevet orlogsfartøj.

– Fregatten Jylland har modsat flådens moderne fartøjer vist sin duelighed i en skarp situation. Derfor er jeg overbevist om, at fregatten også kan klare opgaven med at fange pirater i de varme lande, sagde Trine Bramsen til en måbende presse.

Pirater skider i lændeklæderne

Områdechef i flåden Edouard Suenson III fortalte på pressemødet, at han glæder sig til at stå i spidsen for missionen. Men han indrømmer, at der er visse udfordringer.

– Hun er en gammel dame kun udstyret med en lille dampmaskine som hjælpemotor, der ikke kan producere elektrisk strøm. Desværre har vi fået afslag fra skibets konservatorer til at tage generatorer om bord. Vi er derfor afskåret fra at bruge moderne våben og navigationssystemer, forklarede områdechef Suenson.

Han oplyste, at HDMS Jylland udstyres med state of the art udstyr inden for kompasser, sekstanter og trådløs telegraf.

Også fregattens våbensystemer opgraderes. Således udrustes kanondækkene med 12 tommers riflede bagladekanoner og højhastigheds revolverkanoner på øverste dæk, ligesom stævn og master forhudes med kanonkuglesikkert kobber.

– HDMS Jylland er en usårlig flydende fæstning. Piraterne skider i deres lasede lændeklæder af skræk, blot de ser hendes master i horisonten, lød det fra Edouard Suenson III.

Forsvarsministeren oplyste derefter, at den danske eskadre også består af Skoleskibene Danmark og Georg Stage (søsterskib til Mads Stage, red.). De bestykkes og indgår i operationen som fængsels- og inspektionsskibe under ledelse af orlogsteamleader Amdissen.

Kaptajn Klo og skattejagt i Ebeltoft

I Ebeltoft begræder man ikke det midlertidige tab af byens største turistattraktion. Byens turistchef ser store udviklingsmuligheder i fregatten Jyllands pirattogt.

– Vi får en langt sjovere historie om farlige sørøvere at formidle til de mange børnefamilier, som besøger fregatten Jylland. Sammen med museumsfolkene er vi i gang med at udvikle Kaptajn Klos Piratland, som er et nyt oplevelsescenter i Ebeltoft, der åbner, når fregatten er tilbage, siger turistchefen til Satyren.

Fregatten Jylland forventes at være af sted i to år. Udenrigsministeren forhandler om etablering af en støttebase på det gamle danske Fort Christiansborg på Guldkysten.

Illustration: Christian Mølsted.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Fregatten Jylland skal jage pirater i Guineabugten"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*