Mette Frederiksen: Hårdt arbejde og mange børn er sande arbejderværdier 4.89/5 (9)

Danskerne arbejder for lidt og får for få børn. Derfor ønsker statsminister Mette Frederiksen at fremme en livsstil som dengang, en arbejderfamilie sled seks dage om ugen og fik mange børn.

Den danske arbejderklasse er blevet magelig. Den har mistet sig selv og glemt de sande arbejderværdier, som herskede dengang, en arbejder var en ægte arbejder og stolt af at være det.

Ifølge statsminister Mette Frederiksen (S) gider arbejderklassen ikke slide hårdt og få de mange børn, som engang var en arbejderfamilies sande pryd.

Hun erkender, at Septemberforliget i 1899 og indførelsen af otte timers arbejdsdag i 1920 var en fejl. Det skabte en bombe under velfærdssamfundet og Danmarks fremtidige økonomi.

– Set et i bakspejlet var det ansvarsløst at skabe så lempelige vilkår for de danske arbejdere. Det medførte, at de samme hænder arbejdede mindre, og arbejderne fik tid til at reflektere over deres livssituation og forlange stadig bedre vilkår, siger Mette Frederiksen.

Forkælet arbejderklasse

Det ledte ifølge Statsministeren til skruen uden ende, hvor det ene krav om forbedringer fulgte det andet.

– Arbejderklassen er blevet forkælet. Den er mere optaget af at realisere sig selv end at være solidarisk og forpligte sig på fællesskabet og tage ansvare for at skabe nye små kommende arbejdere, siger hun.

Derfor ønsker Mette Frederiksen at fremme værdierne fra dengang, og det er realistisk, mener hun.

– Hvis en moderne familie kan realisere sig selv med deres børn i et tinyhouse på Ærø med økologisk have og muldtoilet, så kan den også trives i en toværelses lejlighed med god plads til mange børn i anden baggård i en lejekasserne på Nørrebro, hvor der stinker af kål i opgangen og med lokum i gården, lyder det fra Mette Frederiksen.

Det budskab har hun sat Udlændinge- og Integrationsminister Kaare Dybvad Bek til at udbrede i en bog, som udkommer om få dage.

Andre partier bakker op

Statsministeren ønsker dog ikke, at alt bliver som i arbejderbevægelsens barndom. Dengang drak mange arbejdere daglønnen bort, og kvinderne stod alene med ansvaret for børnene og hjemmet.

– Tiden var en anden. Uligheden mellem kønnene var langt mere udtalt. Det vi i dag betegner som ”the mental load” var en større belastning, end det er for kvinder i dag, siger Mette Frederiksen og fortsætter:

– Det skal vi naturligvis ikke tilbage til. Derfor vil regeringen sætte massivt ind og etablere et finmasket net af af krisecentre for voldsramte, kvinder. Her kan de søge hjælp, når deres mænd kommer fulde hjem og banker dem efter en lang dag på fabrikken og værtshuset.

En rundspørge blandt Folketingets partier foretaget af Satyren Analyse viser opbakning til Statsministerens tanker om oprindelige værdier. Venstre ser muligheder i at fremme sunde værdier fra den førindustrielle bondestand.

De Konservative har i lang tid længtes tilbage til Estrups tid. Radikale Venstre er ligeledes med på idéen., som giver et længe efterlyst fokus på landproletariatet som en kernesag, der kan samle partiet.

Ukendt fotograf, PICYL.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Mette Frederiksen: Hårdt arbejde og mange børn er sande arbejderværdier"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*