Politikere begejstrede: Danskerne klar til at genindføre stavnsbåndet 4.72/5 (18)

De mange coronanedlukninger har vist, at danskerne igen er klar til at tage imod stavnsbånd, træhest og hoveri.

– Danskerne har fundet tryghed i de mange coronarestriktioner og moralske nedlukninger. Nu er vi klar til at gå endnu et skridt for at øge trygheden for danskerne med stavnsbånd, træhest og hoveri.

Sådan siger den politiske analytiker Hans Engell om den nye trygheds- og stimuluspakke, som statsminister Mette Frederiksen (S) fredag præsenterede ved et stort anlagt møde i Spejlsalen i Statsministeriet. 

– Vi tager ansvar. Vi sikrer tryghed og hjælper alle til at få en meningsfyldt plads i samfundet. Samtidig sikrer vi, at erhvervslivet altid kan skaffe kvalificeret arbejdskraft, sagde Mette Frederiksen på pressemødet.

Historien gentager sig

Det er langt fra uhørt, at en alvorlig pandemi i samfundet udløser disse ændringer påpeger Hans Engell.

– Forslaget støttes af et bredt flertal, og det passer godt ind i historien. Da den sorte død ramte i middelalderen, førte det til fremspiringen af fæstebønder. Pesten i 1700-tallet førte til indførelsen af stavnsbåndet. Ved at sikre godsejerne en stabil tilførsel af arbejdskraft lagde vi samtidig grund til den industrielle revolution, siger Hans Engell.

Den politiske kommentator vurderer, at danskerne er helt klar til at få indført de betydeligt skrappere restriktioner.

– Danskerne vil støtte stærkt op om det her. Vi vil mere end bage surdejsbrød. Vi vil gå all-in med vorned, hoveri for arbejdsgivere og træhest til at fremme motivationen. Og det giver rigtig god mening. Efter så mange måneder hjemme tror jeg, at de fleste gerne vil prøve hårdt fysisk arbejde til en afveksling i stedet for kun at se fordummende underholdsnings-tv på sofaen med Netflix og TV2 News på båndsløjfe, siger han.

På pressemødet fremhævede Mette Frederiksen lægestanden som et særligt godt eksempel på, hvordan det giver mening, at staten bestemmer, hvor folk skal bo. På den måde kan det sikres, at der altid er læger tilstede i de tyndt befolkede egne. Og det er et argument, som den borgerlige opposition nu roser.

– Der er ingen tvivl om, at en præcis styring af arbejdskraften kan gøre det danske erhvervsliv meget mere profitabelt, siger Jakob Ellemann Jensen (V), som mener, at hans erfaring fra det danske forsvar viser, at hård disciplin skaber stærkere og klogere mennesker. Han fremhæver blandt andet regeringens tiltag med træhesten som straf til skulkere og psykisk syge er et vigtigt tiltag i tryghedsreformen.

Inden på mandag

Både Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti roser det, som de mener må være en konsekvens af forslaget, nemlig at alle skal rejse hjem til den egn, hvor de er født. Det gælder ikke mindst udlændingene, mener værdikrigeren Pia Kjærsgaard (DF).

– Det er klart, at muhamedanerne skal rejse hjem hvor de kommer fra, siger hun og kræver, at de som de tyske soldater efter krigen forlader landet til fods inden klokken 16 på mandag.

Også Enhedslisten roser forslaget, som de mener trækker på vigtige erfaringer fra den tidligere østblok. Kun Det Radikale Venstre er umiddelbart kritiske over for Mette Frederiksens forslag. De foretrækker i stedet det mere sjællandshippe ‘vornedskab’ brugt som navn i på tiltaget.

Illustration: C.W. Eckersberg. Mashup: Den Magelige Magister.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Politikere begejstrede: Danskerne klar til at genindføre stavnsbåndet"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*