Halvanden milliard: Ny ejendomsvurdering truer stenalderjæger med økonomisk ruin 4.97/5 (29)

Stenalderboplads ved Vedbæk Fjord vurderes til 1,5 milliarder kroner i ny grundværdi. Nu risikerer jægerstenalderfamilie at gå fra ildsted og skindhytte.

Stenalderjægeren Grå Los fik østersen galt i halsen, da han forleden modtog Vurderingsstyrelsens nye ejendomsvurdering.

Vurderingen af hans lille fredelige boplads ved Vedbæk Fjord lyder på 1,5 milliarder kroner. Det giver bopladsejeren Grå Los en årlig ejendomsskat på over 3,5 millioner kroner.

–  Det kan simpelthen ikke være sandt. Der må være sket en fejl, siger Grå Los grædefærdig, da Satyren møder ham på hans spartansk indrettede familieboplads med fjordblik. Her har hans slægt jaget og fisket i generationer.

Det er svært at forestille sig, hvordan to små skindklædte hytter, et udendørs ildsted og en lille bådebro med en fortøjet stammebåd kan sprænge loftet i Vurderingsstyrelsens nye ejendomsvurdereringer.

Men den er god nok, forklarer chefkonsulent i Vurderingsstyrelsen Agnete Ottesen. Hun afviser fejl i vurderingen og forklarer, at ejendommen sidst blev vurderet for 7000 år siden.

– Der er tale om en jagtejendom beliggende på en attraktiv grund ud til Vedbæk Fjord og med et voldsomt stort ressourceindsamlingsområde på 10 kvadratkilometer. Vi har skelet til grundpriserne i Rudersdal Kommune og beregnet ejendomsværdien. Det er helt efter bogen, siger, Agnete Ottesen til Satyren.

Kan ikke betale

Grå Los aner ikke, hvordan han på nogen måde kan betale så heftig en ejedomsskat.

– Min familie lever fra hånden til munden af fisk, østers, svampe og kød fra de kronhjorte, jeg nedlægger i skoven. Vi har brug for et stort jagtrevir, men jeg kan på ingen måde rejse så stort et beløb, siger han opgivende.

Skatteminister Jeppe Bruus (A) siger til Satyren, at han henholder sig til Vurderingsstyrelsens skøn. Han vil ikke kommentere den konkrete sag udover, at Grå Los ikke favner hele billedet i sin anklage.

– Han glemmer at fortælle, at boligvurderingen falder med otte procent, så skatten på selve boligen bliver faktisk mindre, siger Jeppe Bruus.

Satyren spørger Skatteministeren, hvordan en stenalderjæger, som lever i en naturalieøkonomi og med hans livsgrundlag skal komme i nærheden af at betale så meget i årlig ejendomsskat.

– Hvordan han konkret skaffer midlerne, blander jeg mig ikke i, men jeg konstaterer, at hvis man bor i Vedbæk, har egen båd og bådebro og dagligt lever af østers og dyreryg, så har man også råd til at betale sin ejendomsskat, konstaterer Jeppe Bruus.

Må opgive semibofast liv

Skatteministeren opfordrer stenalderjægeren til at klage over ejendomsvurderingen, når der åbnes for klagemulighed i 2025 forudsat, at systemet virker til den tid. Hvis der mod alle forventninger skulle være sket fejl, ændrer styrelsen vurderingen, lover han.

Den mulighed kan Grå Los ikke bruge til noget.

– Vi lever i jægerstenalderen. Der er mange årtusinder til år 2025, så det kommer hverken jeg eller mine efterkommere til at opleve, siger han.

Hvad fremtiden bringer den lille jæger-samler familie er uvis. Grå Los forklarer, at familien nok må opgive sin sikre semibofaste fjordtilværelse og søge nordpå for at jage rensdyr i de norske fjelde.

Foto: Sagnlandet Lejre.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Halvanden milliard: Ny ejendomsvurdering truer stenalderjæger med økonomisk ruin"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*